Hiili­miljardööri Gautam Adani nousi maailman toiseksi rikkaimmaksi ohi Jeff Bezosin

Intialaisen teollisuuspohatan varallisuus on noussut tänä vuonna nopeammin kuin kenenkään muun. Samaan aikaan yhdysvaltalaisten teknologiajättien suuromistajien varallisuus on pienentynyt osakekurssien laskun myötä.

Intialainen Gautam Adami puhui Global Business Summit -tapahtumassa Kolkatassa, Intiassa huhtikuun 20. päivänä 2022.

16.9. 19:11

INTIALAINEN liikemies Gautam Adani nousi perjantaina maailman toiseksi rikkaimmaksi ohittaen Amazonin perustaja Jeff Bezosin, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

Listaus perustuu Bloombergin ylläpitämään miljardöörilistaukseen.

Adanin nousu maailman toiseksi rikkaimmaksi ihmiseksi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen nopea.

Vuoden alussa hän oli listan 14. rikkain.

Perjantaina Adanin 146,9 miljardin dollarin omaisuuden yläpuolella oli vain Tesla-miljardööri Elon Musk 260 miljardin dollarin omaisuudellaan.

Bloombergin miljärdöörilistan sijalla neljä on ranskalainen LVMH-luksusyhtiön suurosakas Bernard Arnault ja viidentenä amerikkalainen Microsoftin perustaja Bill Gates.

Bloombergin laskelma Adanin noususta miljardöörilistalla perustuu siihen, että Amazonin kurssi oli perjantaina kello 10.38 paikallista aikaa Yhdysvalloissa laskussa.

Sen hetkisen kurssin mukaan Bezosin omaisuuden arvo oli huvennut 145,8 miljardiin dollariin.

Amazon on tänä vuonna menettänyt yli neljänneksen arvostaan. Sen arvo oli torstaina kaupankäynnin päättyessä 1 286 miljardia dollaria.

Tällä markkina-arvolla Amazon oli Yhdysvaltain neljänneksi arvokkain pörssilistattu yhtiö Applen, Microsoftin ja Alphabetin jälkeen.

Adanin pääomistuksen Adani Enterprises -yhtiön kurssi on noussut viime aikoina villisti.

Myös moni muu hänen omistamistaan yhtiöistä on noussut ripeästi. Bloombergin mukaan tiettyjen yhtiöiden arvo on kasvanut vuodesta 2020 yli 1 000 prosenttia.

Yhtiöiden perinteisillä tunnusluvuilla mitattuna korkeita markkina-arvoja on selitetty muun muassa Adanin hyvillä suhteilla Intiassa, jossa kasvuodotukset tietyillä toimialoilla ovat suuria.

Gautam Adani on Intian ulkopuolella varsin tuntematon henkilö. Opinnot kesken jättänyt Adani kokeili Bloombergin mukaan ensin uraa timanttikauppiaana ennen siirtymistään hiilialalle.

Adani, 60, on viime vuosina laajentanut hiili-imperiumiaan monille eri aloille, datakeskuksista sementtiin ja mediasta alumiinikauppaan.

Yhdysvaltain dollarin ja euron kurssi oli tätä uutista kirjoittaessa perjantaina kello 18.58 tasan 1.00. Valuutat olivat siis pariteetissa eli samanarvoisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita