Kuljetusjätti Fedexin ongelmat ennakoivat taantuman tuloa, kurssi laski yli viidenneksen

Tavaroiden kuljetuksen ennakoidaan vähenevän, kun kuluttajat säästävät varojaan varautuakseen nouseviin ruoan ja energian hintoihin.

Fedexin omia rahtilentokoneita Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä perjantaina.

17.9. 12:49

Yhdysvaltalaisen kuljetusjätti Fedexin osakekurssi laski perjantaina yli 24 prosenttia. Samalla yhtiön markkina-arvosta hävisi 12,5 miljardia dollaria.

Kyseessä oli yhtiön suurin kurssilasku yhden päivän aikana koskaan.

Osakkeen hinta painui alimmilleen sitten heinäkuun 2020 tason.

Syynä roimaan kurssilaskuun oli Fedexin ennakkotiedot sen tilikauden ensimmäisestä vuosineljänneksestä sekä ennuste kuljetusmarkkinoiden heikkenemisestä.

Yhtiön näkymä tulevasta vuodesta 2023 lisäsi samalla yleisesti huolia siitä, että globaali kysyntä laskee ja taantuma tulee.

Yhdysvaltain osakemarkkina, jonka kehitys viitoittaa koko maailman kurssikehitystä, on ollut kuluneella viikossa laskussa.

Yhtenä syynä ovat olleet korkeana pysyneet inflaatioluvut, jotka keskuspankki Federal Reserve on luvannut taltuttaa tarvittavin koronnostoin.

Fedin seuraava korkokokous pidetään keskiviikkona.

Lue lisää: Pörssit romahtivat tällä viikolla USA:n inflaatiolukujen takia – OP varoittaa, että myös ensi viikolla voidaan nähdä rytinää

Fedexin osakekurssi laski 155 dollarin tuntumaan. Dollari ja euro ovat nykyisin jokseenkin samanarvoisia.

Myös muut globaalit kuljetusjätit ovat ennusteissaan ennakoineet, että kuluttajien varojen säästäminen ja suuntautuminen keskeisiin elinkustannusmenoihin kuten energiaan ja ruokaan voi vähentää tavarakuljetusten kysyntää.

Analyytikot arvioivat Fedexin roiman kurssilaskun selittyvän suurelta osin myös yhtiön sisäisillä ongelmilla.

Uusi toimitusjohtaja Raj Subramaniam nimitettiin tehtäväänsä viime maaliskuussa, eikä hän ole vielä onnistunut vakuuttamaan sijoittajia siitä, että takavuosien virheaskeleet on saatu korjattua ja yhtiön suunta on saatu käännettyä.

”Olemme havainneet sijoittajien suhtautuvan erittäin epäilevästi johdon kykyyn saavuttaa asettamansa pitkän tähtäimen tavoitteet”, sveitsiläisen Credit Suissen nimettömänä pysytellyt analyytikko arvioi.

Toimitusjohtaja Subramaniam sanoi CNBC-kanavan haastattelussa torstaina uskovansa, että talous painuu globaaliin taantumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita