Greenpeacen aktivistit estivät kaasu­tankkerin rantautumisen Torniossa, kiipesivät 15 metrin korkeuteen

Järjestö vaatii Suomen valtiota kieltämään fossiilisten polttoaineiden tuonnin Venäjältä.

Greenpeacen aktivistit estivät kaasutankkeria kiinnittymästä laituriin Torniossa Röyttän satamassa.

17.9. 17:49 | Päivitetty 17.9. 21:35

Greenpeace-järjestö esti lauantaina valtionyhtiö Gasumin operoiman, nesteytettyä maakaasua kuljettavan aluksen rantautumisen Röyttän satamassa Torniossa Lapissa.

Coral Energice -nimisen, Venäjältä tulleen aluksen oli määrä rantautua Greenpeacen mukaan noin puoli seitsemän aikaan aamulla. Greenpeacen mielenosoittajat nousivat järjestön mukaan terminaalin lastausvarsiin. Lisäksi melojat estivät alusta kiinnittymästä laituriin. Noin iltakuudelta Greenpeace kertoi viestipalvelu Twitterissä, että sen mielenilmaus on päättynyt.

”Aktivistit pysäyttivät Gasumin Coral Energice -aluksen maakaasukuljetuksen yli 12 tunniksi. Nyt on vastuuministerien Sanna Marinin ja Tytti Tuppuraisen vuoro toimia. Sodan rahoittamisen on loputtava!” järjestö kirjoitti Twitterissä.

Poliisi sanoi omassa tiedotteessaan, että mielenosoitus päättyi noin iltaseitsemältä.

”Poliisi neuvotteli mielenosoittajien kanssa ja heille annettiin lopulta määräaika, johon mennessä heidän on tultava alas ja poistuttava satama-alueelta. Rajavartiosto ohjasi satama-alueella olleet mielenosoittajien veneet pois alueelta ja mielenosoittajien käyttämät kajakit on hinattu pois satamasta”, poliisi tiedotti illalla.

Greenpeace vaati mielenosoituksessaan Suomen valtiota kieltämään fossiilisten polttoaineiden tuonnin Venäjältä.

Paikalla ollut Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen kertoi aamulla STT:lle, että mielenosoittajat olivat varautuneet olemaan paikalla hyvinkin pitkään.

”Mutta katsomme tilanteen mukaan.”

Tavoitteena oli Tiaisen mukaan saada vastauksia siihen, miksi venäläisen kaasun tuominen jatkuu, vaikka omistajaohjausministeri Tuppurainen (sd) sanoi jo elokuussa Helsingin Sanomille, että pyrkimyksenä on päästä venäläisestä energiasta eroon ja että nesteytetyn maakaasun tuonnin Venäjältä täytyy loppua.

Siihen Tiainen ei ottanut kantaa, mihin alus jatkaa matkaansa, jos se ei pääse rantautumaan Tornioon.

”Sitä täytyy kysyä Gasumilta”, Tiainen sanoi.

Poliisi kertoi lauantaina neuvottelevansa tilanteen ratkaisusta Greenpeacen mielenosoittajien kanssa.

Tilanne satamassa iltapäivällä oli rauhallinen ja vakaa, arvioi Oulun poliisin johtokeskuksen yleisjohtaja Ilkka Reikola STT:lle. Mielenosoittajat olivat kiivenneet sataman kaasunpurkuputkeen noin viidentoista metrin korkeuteen.

”Pyrimme keskustelemaan heidän kanssaan, jotta tilanne pääsee ratkeamaan. Meillä on keskusteluyhteys heihin”, Reikola kertoi.

Poliisilla ei ollut iltapäivällä suunnitelmia siirtää aktivisteja pois satamasta.

”Ei ole tarvetta muihin toimenpiteisiin.”

Reikola ei kommentoinut, kuinka paljon poliiseja oli paikan päällä.

Gasumin alus oli iltapäivällä noin 16–17 aikaan ankkuroitunut Kemin edustalle. Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kommentoi STT:lle, että Gasum odottaa Greenpeacen operaation päättymistä.

”Se on viranomaisten vastuulla”, Väisänen sanoi.

Alus aikoo rantautua Röyttän satamaan, kun se on turvallista.

Gasumilla ei ollut Väisäsen mukaan suunnitelmia siirtää alusta toiseen satamaan, jos Greenpeacen mielenosoitus olisi pitkittynyt.

Greenpeace oli estänyt Gasumin toisen laivan rantautumisen Nynäshamnissa Ruotsissa viime viikolla. Myös silloin Gasum odotti Väisäsen mukaan tilanteen päättymistä, ja rantautui sitten alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

”Me odotamme, että tilanne on ohi, ja sitten mennään.”

Hieman ennen iltayhdeksää ei ollut tiedossa, onko Gasumin laiva rantautunut Röyttän satamaan nyt, kun mielenilmaus on päättynyt.