Neste selvittää raakaöljyn jalostuksen lopettamista reilun kymmenen vuoden päästä

Neste aloittaa strategisen selvityksen raakaöljyn jalostamisen lopettamisesta 2030-luvun puolivälissä. Yhtiön raakaöljyä jalostava Porvoon jalostamo keskittyisi uusiutuvien polttoaineiden valmistukseen.

Nesteen Porvoon jalostamo.

19.9. 9:16 | Päivitetty 19.9. 10:47

Polttoainevalmistaja Neste kertoo käynnistävänsä strategisen selvityksen Porvoon jalostamonsa siirtymisestä raakaöljyn jalostamisesta muihin raaka-aineisiin. Yhtiöllä ei ole raakaöljyn jalostusta muualla kuin Porvoossa.

Neste kertoo tiedotteessaan, että selvitys voi johtaa raakaöljyn jalostamisen päättymiseen Porvoossa 2030-luvun puolivälissä.

Porvoon jalostamo keskittyisi uusiutuvien polttoaineiden ja kiertotaloustuotteiden tuotantopaikaksi. Muutos olisi Nesteen strategian mukainen.

“Käynnistämme tämän selvityksen Porvoon jalostamon pitkän aikavälin muutospolusta, joka tähtäisi lopulta raakaöljyn korvaamiseen vaihtoehtoisilla raaka-aineilla. Toimintomme Porvoossa muodostavat joustavan ja suuren kokoluokan perustan, joka voi kasvaa tärkeäksi tuotantokeskukseksi uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden liiketoiminnallemme”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

Neste valmistaa polttoaineita Porvoon lisäksi Rotterdamin ja Singaporen jalostamoillaan. Porvoon, Rotterdamin ja Singaporen jalostamoilla valmistetaan uusiutuvia polttoaineita ja Porvoossa lisäksi raakaöljypohjaisia tuotteita.

Porvoon jalostamon muuttaminen pelkästään uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon alkaisi siirtämällä Porvoon jalostamoyksiköitä uusiutuvien ja fossiilisten raaka-aineiden yhteisprosessointiin.

Myöhemmin Porvoon jalostamoyksiköitä muutettaisiin uuteen käyttöön, tuottamaan pelkästään uusiutuvia polttoaineita ja muita kiertotaloustuotteita.

Jalostamon kapasiteetti olisi pitkällä aikavälillä 2-4 miljoonaa tonnia vuodessa. Porvoon nykyinen raakaöljyn jalostuskapasiteetti on noin 10,5 miljoonaa tonnia vuodessa eli 206 000 barrelia päivässä, Neste kertoo verkkosivuillaan.

Nesteen verkkosivujen mukaan sen Rotterdamin jalostamon nykyinen tuotantokapasiteetti on yli miljoonaa tonnia vuodessa ja Singaporen 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa.

Nesteen mukaan Porvoon jalostamonmuuttaminen vaatisi ”merkittäviä” investointeja Suomeen seuraavan vuosikymmenen aikana.

Neste lakkautti Naantalin jalostamonsa viime vuoden maaliskuussa. Naantalin tuotantolaitos oli yhtiön toinen fossiilisiin öljytuotteisiin keskittynyt jalostamo. Jalostamo lakkautettiin fossiilisten öljytuotteiden kysynnän vähenemisen takia.

Kesäkuussa Neste päätti investoida 1,9 miljardia euroa uuteen tuotantokapasiteettiin Rotterdamissa. Investointi nostaa Rotterdamin kapasiteetin 2,7 miljoonaan tonniin. Yhtiö valitsi jätti-investoinnin sijaintipaikaksi Hollannin viime vuonna. Vaihtoehto oli Porvoo.

Neste kertoo, että suunnitellusta muutoksesta riippumatta se varmistaa myös jatkossa fossiilisten polttoainetuotteiden saatavuuden asiakkailleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita