Näin säästät sähkö­laskuissa, lämmitys­kuluissa tai valitset uuden auton – HS:n kokosi vinkkijutut kriisitalven oppaaksi

HS:n jutut ja laskurit auttavat suunnittelemaan omaa energiankäyttöä ja säästämään rahaa.

23.9. 12:42 | Päivitetty 26.9. 10:36

Tälle sivulle on koottu HS:n parhaita energia-aiheisia juttuja ja laskureita.

Voit esimerkiksi kokeilla, miten lattialämmityksen säätäminen ja kodinkoneiden käytön vähentäminen voi pienentää sähkölaskuasi.

Sähkön hinnannousu

Pörssisähkön hinta on moninkertaistunut vuodessa. Vaikutukset ovat näkyneet kuluttajalle joko heti tai viiveellä sen mukaan, millainen oma sähkösopimus on.

Jos halpoina aikoina solmittu määräaikainen sähkösopimus on yhä voimassa, kallistunut sähkön hinta ei vielä ole näkynyt kuluttajan taskussa. Sen sijaan toistaiseksi voimassa olevan tai suoraan pörssisähköön sidotun sopimuksen haltijat ovat jo saaneet tuntea sähkön hinnan nousun kukkarossaan.

Olipa oma sähkösopimus millainen tahansa, kansalaisia on kehotettu säästämään sähköä yleisen edun nimissä.

Ville ja Moona Luotola kotonaan Oulussa.

Miten säästää omakotitalon sähkölaskussa? Sähkölämmitteisessä paritalossa asuvan Ville Luotolan sähkön hinta nousee 13 sentistä 39 senttiin lokakuussa. Luotola ryhtyi toimiin, ja löysi asunnostaan monta säästökohdetta. Lue vinkit jutusta.

Alla olevalla laskurilla voit tarkastella uusien sähkösopimusten hintoja.

Sähkökiuas on tunnettu sähkösyöppö. Motivan energiatehokkuuteen perehtynyt asiantuntija Päivi Suur-Uski kehottaa innokkaita saunojia nipistämään löylyajasta. Helpoiten se hänen mukaansa onnistuu menemällä suoraan saunaan sen lämmettyä ja sammuttamalla saunan heti, kun sieltä poistuu.

”Saunotaan siis tiiviisti”, Suur-Uski sanoi HS:n haastattelussa. Lue jutusta myös muita sähkönsäästövinkkejä.

Arjen pienten rutiinien avulla on mahdollista säästää energiaa ja pienentää sähkölaskua.

Miten sähkölaitteiden sähkönkulutusta voisi karsia? Pieniä säästöjä voi hakea myös esimerkiksi ruuanlaitosta.

Mikro lämmittää ruuan edullisemmin kuin uuni. Vedenkeittimellä kiehauttaa veden halvemmalla kuin hellalla. Lue 13 konstia oman sähkönkulutuksen pienentämiseksi.

Jääkaappi ja pakastin kuluttavat kodinkoneista erityisen paljon sähköä, koska ne ovat päällä jatkuvasti.

Kylmälaitteiden energiatehokkuus on parantunut huimasti 20 vuoden aikana, joten 2000-luvun alussa hankitut laitteet kannattaisi laittaa vaihtoon, sanoo kestävää kehitystä edistävän valtionyhtiön Motivan asiantuntija Teemu Kettunen. Lue Kettusen sähkönsäästövinkit tästä jutusta.

Alla olevalla laskurilla voit haarukoida eri kodinkoneiden käyttämisen hintaa.

Lämmitys

Lämmittäminen ja lämmin vesi syövät kodin energiakuluista ylivoimaisesti suurimman loven, jopa 80 prosenttia.

Ota käyttöön vyöhykeajattelu. Tällä hetkellä energian säästäminen kulminoituu asuntojen sisälämpötilan laskemiseen.

Käyttöön voi ottaa vyöhykeajattelun. Tällöin asunto jaetaan eri vyöhykkeisiin, joissa osassa riittää muita matalampi lämpötila. Lue lisää vyöhykeajattelusta.

Alla olevalla laskurilla voit laskea, kuinka paljon sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi säästää lämpötilaa laskemalla.

Maalämpö ja ilmalämpöpumput kiinnostavat nyt entistä enemmän. Suin päin lämmitysjärjestelmää ei kannata lähteä vaihtamaan. Pumppujärjestelmien vuosittainen sähkölasku voi nousta yllättävän isoksi nykyisillä sähkönhinnoilla.

Lue lisää asiantuntijoiden vinkkejä lämmitysjärjestelmän vaihdosta.

Kaukolämpökin on kallistunut. Alla olevalla laskurilla voit tarkastella kaukolämmön hintaa ensi maaliskuussa. Lue myös juttu energiayhtiö Helenin kaukolämmön hinnankorotuksista.

Yhden henkilön lämpimän käyttöveden lämmittämiseen kuluu keskimäärin sähköä noin tuhat kilowattituntia vuodessa.

Sähkölämmitteisen kodin niksit

Käyttövesivaraaja voi olla yllättävä sähkösyöppö. Alla olevalla laskurilla voit laskea, kuinka paljon suihkussa käyntiä nopeuttamalla voi säästää. Tästä jutusta voit lukea vinkit sähkövesivaraajan käyttöön.

Kylpyhuoneen lattialämmitystä säätämällä voi säästää merkittävästi. Alla olevalla laskurilla voit haarukoida säästön määrää.

Lue tästä jutusta muut vinkit, kuten miksi kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, jos haluaa säästää lattialämmityksessä.

Sähköauton latauskustannukset vaihtelevat voimakkaasti latauspaikan mukaan.

Polttoaine ja autoilu

Energiakriisissä ei ole kallistunut vain sähkön hinta. Myös polttoaineet ovat kallistuneet merkittävästi.

Katso alla olevasta laskurista, kuinka paljon voit säästää ajonopeutta vähentämällä.

Sähkö- vai bensiiniauto? Kuluja voi arvioida joka ottaen huomioon pelkät lataus- ja bensiinikustannukset tai kaikki elinkaareen aikaiset kulut.

Alla olevalla laskurilla voit vertailla bensiini- ja latauskustannuksia.

Autoilun kuluja koko elinkaaren ajalta voit tarkastella alla olevasta laskurista. Lue juttu aiheesta.

Viihdepalvelut

Pieniä säästöjä voi hakea myös erilaisista suoratoistopalveluista. Katso jutusta, kuinka paljon voit säästää karsimalla palveluista, joita ei tule käytettyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita