Energiakriisi vaati jälleen uuden uhrin: Sähköyhtiö Karhu Voima hakeutuu konkurssiin, yhtiö lopettaa sähkön toimituksen huomenna

Sähkönmyyntiyhtiö Karhu Voima hakeutuu konkurssiin. Kotkassa vuonna 2016 perustettu sähkönmyynti- ja palveluyhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen tänään.

Sähköyhtiö Karhu Voima on jättänyt konkurssihakemuksen. Hakemuksen taustalla on sähkön markkinahintojen jyrkkä nousu.

19.9. 11:02 | Päivitetty 19.9. 16:34

Sähkönmyyntiyhtiö Karhu Voima hakeutuu konkurssiin. Kotkassa vuonna 2016 perustettu sähkönmyynti- ja palveluyhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen tänään maanantaina.

Karhu Voima lopettaa asiakkaidensa sähkön toimituksen huomenna tiistaina. Yhtiöllä on sähkömarkkinoita valvovan Energiaviraston mukaan ollut noin 20 000 asiakasta.

”Konkurssihakemuksen perusteena on kannattamaton yritystoiminta ja yrityksen käyttöpääoman ehtyminen, jotka olivat seurausta sähkön markkinahintojen nopeasta ja jyrkästä noususta. Tulevan talven korkeiden energianhintaennusteiden valossa edellytyksiä liiketoiminnan jatkamiselle ei ollut. Konkurssihakemuksen jättäminen oli väistämätön ratkaisu”, sanoo Karhu Voiman toimitusjohtaja Olli-Pekka Rantala tiedotteessa.

Karhu Voima on ollut vuodesta 2020 osa KSS Energia -konsernia. Sen toiminnan ajatuksena on ollut myydä yksityisasiakkailleen täysin uusiutuvaa sähköä. Viime vuonna myymästään sähköstä yhtiö tuotti uusiutuvilla energialähteillä hieman yli 52 prosenttia, ydinvoimalla lähes 26 prosenttia ja loput fossiilisilla polttoaineilla sekä turpeella.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Riipinen sanoo tiedotteessa, että yhtiö selvitti erilaisia vaihtoehtoja toiminnan tervehdyttämiseksi ”huolella” ennen hakemuksen jättämistä.

Riipinen sanoo, että yhtiö on hakenut markkinatilanteen muuttuessa aktiivisesti erilaisia vaihtoehtoja yrityksen liiketoiminnan tervehdyttämiseksi.

Riipisen mukaan yhtiö selvitti muun muassa mahdollisuuksia parantaa yrityssopimusten kannattavuutta sekä Karhu Voiman fuusioimista sen emoyhtiöön. Fuusioinnilla olisi mahdollisesti saavutettu synergia- ja kustannushyötyjä.

”Molemmat vaihtoehdot todettiin tässä markkinatilanteessa, näköpiirissä olevien ennusteiden toteutuessa, riittämättömiksi sekä vaikutuksiltaan että nopeudeltaan. Edellytyksiä jatkaa liiketoimintaa ei ollut. Tästä syystä Karhu Voima on jättänyt konkurssihakemuksen Kymenlaakson käräjäoikeuteen”, Riipinen sanoo tiedotteessa.

Energiavirasto neuvoo Karhu Voiman asiakkaita etsimään toisen sähkömyyjän ja tekemään uuden sähkösopimuksen mahdollisimman ripeästi.

Vaikka Karhu Voima lopettaa sähkön toimittamisen tiistaina, sähkön verkkoyhtiöllä on velvollisuus huolehtia sähkön toimittamisesta kuluttajille vähintään kolmen viikon ajan sähkönjakelun keskeytysilmoituksesta.

Asiakkailla ei ole kuitenkaan oikeutta saada tilapäistä kolmen viikon sähköntoimitusta verkkoyhtiöltä samalla hinnalla, joista he ovat sopineet sähkönmyyjän kanssa, Energiavirasto kertoo.

Sähköt katkeavat, jos asiakas ei tee sopimusta uuden sähkönmyyjän kanssa verkkoyhtiön ilmoittaman ajan kuluessa.

Karhu Voima on toiminut toimitusvelvollisena sähkönmyyjänä Haminan Sähköverkon ja Kotkan Energiaverkkojen alueilla.

Näiden verkkoyhtiöiden alueen kotitalouksille verkkoyhtiöt jatkavat sähköntoimitusta, kunnes Energiavirasto on määrännyt alueelle uuden toimitusvelvollisen sähkönmyyjän.

Karhu Voima kertoi asiakkailleen hiljattain nostavansa asiakkaidensa Voimadiili-nimisen sähkösopimuksen hintaa lokakuun alusta. Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneen Karhu Voiman asiakkaan mukaan korotukset olisivat olleet noin 20 prosentin luokkaa.

”Pohjoismaisen sähkömarkkinan ollessa tiivisti yhteydessä Keski-Euroopan sähkömarkkinaan, realisoituu Keski-Euroopan kustannushaasteet voimakkaasti myös suomalaisiin kotitalouksiin”, yhtiö kirjoitti asiakkailleen.

Tällaisella kirjeellä Karhu Voima kertoi nostavansa asiakkaidensa sähkösopimusten hintaa.

Karhu Voima on uusin yhtiö, joka on kaatunut sähkömarkkinan viimeaikaisten myllerrysten vuoksi.

Lumo Energia kertoi heinäkuun lopussa joutuvansa lopettamaan sähkönjakelun syyskuun alussa. Tämä asetti noin 8 000 määräaikaisen sopimuksen Lumo Energian kanssa solminutta asiakasta ongelmiin, sillä he joutuivat solmimaan vaikeassa markkinatilanteessa uudet sähkösopimukset.

Lue lisää: Lumo Energia kaatui, ja nyt entisille asiakkaille tulee jopa tuhansien eurojen lisä­lasku – ”Naurettava”, kuvaa asiakas yhtiön reaktiota

Tämän seurauksena yhtiön entisten asiakkaiden kustannukset saattoivat nousta tuhansilla euroilla.

Heinäkuussa myös ennakko­laskutuksella sähköä myynyt Fi-Nergy Voima asetettiin konkurssiin. Viime joulukuussa sähköyhtiö Energia 247 lopetti sähköntoimituksensa asiakkailleen taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Osa sen asiakkaista siirtyi Lumo Energialle.

Rajusti noussut sähkön hinta ja Lumo Energian vaikeudet heijastuvat myös yhtiöistä tehtyjen valitusten määrään. HS kertoi maanantaina, että yrityksistä valitetaan juuri nyt poikkeuksellisen paljon. Etenkin Lumo Energiasta tehtyjen valitusten määrä on noussut poikkeuksellisen korkeaksi.

Karhu Voimasta tehtiin HS:n saamien tietojen perusteella Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV) 1. maaliskuuta–12. syyskuuta 10 valitusta.

Lue lisää: Sähköyhtiöistä valitetaan nyt ennätys­paljon – näistä yhtiöistä tehdään eniten ilmoituksia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita