Uniperin armonaika loppumassa, kaikki viittaa siihen, että yhtiön rahat ovat loppu

Saksan talousministeriö kertoi maanantaina, että keskustelut Uniperin tilanteesta jatkuvat. Uniperin toimitusjohtaja sanoi aiemmin, että hänen yhtiönsä tarvitsee lisärahoitusta vielä tämän kuun aikana.

Fortum ja Saksan valtio sopivat heinäkuun lopulla alustavasta rahoituspaketista Uniperin pelastamiseksi. Tuolloin Saksan valtion omistama KfW-pankki antoi Uniperille seitsemän miljardin euron lainan. Nyt rahat ovat lopussa.

19.9. 16:14 | Päivitetty 19.9. 18:11

Neuvottelut Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamiseksi jatkuvat edelleen. Osapuolet kertoivat viime keskiviikkona, että Fortum ja Saksan valtio neuvottelevat ratkaisuista Uniperin tilanteen ”vakauttamiseksi”.

Saksan talousministeriön tiedottaja kertoi maanantaina, että keskustelut Uniperin tilanteesta jatkuvat. Tiedottaja myös sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei neuvotteluita voi jatkaa loputtomiin.

Kaikki viittaa siihen, että aika Uniperin pelastamiseksi on käymässä vähiin.

Fortum ja Saksan valtio sopivat heinäkuun lopulla alustavasta rahoituspaketista Uniperin pelastamiseksi. Tuolloin Saksan valtion omistama KfW-pankki antoi Uniperille seitsemän miljardin euron lainan. Uniper kertoi käyttäneensä nuo seitsemän miljardia euroa jo elokuun lopulla, ja pyysi jo tuolloin neljä miljardia lisää lainaa. Jatkorahoitusta ei ole kuitenkaan kuulunut.

Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach kertoi Bloombergille kaksi viikkoa sitten, että yhtiö tarvitsee lisärahoitusta vielä syyskuun aikana.

Uniper on saattanut saada pientä helpotusta kassakriisiinsä johdannaismarkkinoilta. Uniper on siirtänyt alkuvuoden aikana miljardeja euroja johdannaisten vakuuksiksi, kun kaasun ja sähkön hinnat ovat kohonneet.

Kaasun ja sähköfutuurien hinnat ovat laskeneet viime viikkoina, minkä seurauksena vakuuksista on saattanut vapautua rahaa ja Uniper on voinut jatkaa sen turvin päivittäistä toimintaansa.

Se on voinut antaa lisäaikaa myös Fortumin ja Saksan valtion välisille neuvotteluille.

Oli miten oli, johdannaisten vakuuksista vapautuneet varat ovat Uniperille vain väliaikainen helpotus. Pääsyy yhtiön kriisiin eivät ole vakuudet vaan yhtiön miljardiluokan tappiot kaasukaupassa.

Uniper on kertonut tekevänsä tällä hetkellä tappioita selvästi yli 100 miljoonan euron päivävauhtia. Credit Suisse -pankki on arvioinut tappiotahdiksi noin 130 miljoonaa euroa päivässä.

Viime viikolla saatujen tietojen mukaan Saksan valtio harkitsee enemmistöosuuden hankkimista Uniperista osakeannilla. Fortum ja Saksa kuitenkin neuvottelevat pelastuspaketin tarkoista ehdoista.

Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper ajautui ongelmiin kesällä, kun Venäjä ensin vähensi ja myöhemmin lopetti kokonaan maakaasun tuonnin Saksaan. Tällä hetkellä Uniper joutuu ostamaan kallista kaasua markkinoilta samalla kun se on kiinni vanhoissa, matalahintaisissa sopimuksissa asiakkailleen.

Fortum on omistanut Uniperista noin 80 prosenttia, mutta kesällä Saksan kanssa tehdyssä pelastuspaketissa sovittiin, että omistusosuus kutistuu 56 prosenttiin. Fortumin suurin omistaja on puolestaan Suomen valtio.

Oikaisu 19.9.2022 kello 18.11: Toisin kuin artikkelissa aiemmin sanottiin, Fortumin omistusosuus Uniperista on kesällä tehdyn pelastuspaketin jälkeen 56 prosenttia.

Oikaisu 19.9.2022 kello 17.25: Korjattu ingressiin Saksan talousministerin tilalle Saksan talousministeriö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita