Työllisyysaste pysyi liki ennallaan ja työttömyys paheni – ”Tilanne on huolestuttava”

Työllisiä oli elokuussa 30 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Suomen työttömyysluvut heikentyivät elokuussa.

20.9. 8:39 | Päivitetty 20.9. 11:00

Työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan. Työllisyysasteen trendi oli 73,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Heinäkuun tarkennettu luku oli 73,5 prosenttia.

Työllisiä oli kuitenkin 30 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Työttömyysluvut olivat heikommat kuin heinäkuussa.

Työttömyysasteen trendi nousi elokuussa 7,1 prosenttiin heinäkuun 7,0 prosentista. Työttömien määrä oli 8 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Elokuussa oli Tilastokeskuksen mukaan työttömänä 187 000 henkeä eli 8000 enemmän kuin vuosi sitten. Vuositasolla tarkasteltuna työttömien määrä kääntyi siis nousuun ensimmäisen kerran sitten vuoden 2021 kesäkuun. Työttömyysasteen trendi nousi jo 7,1 prosenttiin. Työttömyysasteen trendin heikkeneminen on ollut viime kuukausina ripeää, sillä huhtikuussa oltiin vielä 6,4 prosentissa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan vuositasolla tarkasteltuna työttömien määrä kääntyi siis nousuun ensimmäisen kerran sitten vuoden 2021 kesäkuun.

Appelqvistin mielestä tiistaina julkaistut työllisyystilastot antavat ristiriitaisen kuvan Suomen työllisyyskehityksestä kohti talvea edettäessä.

”Työllisyys on hyvällä tasolla. Sen sijaan työttömyysaste on heikentynyt tuntuvasti suhteessa kevääseen. Tilanne on huolestuttava, koska ei ole todennäköistä, että työttömyyden kasvu olisi lähikuukausina pysähtymässä, kun yleinen suhdannetilanne heikkenee”, Appelqvist kirjoittaa tiedotteessa.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan työttömyyslukemat ovat vaisuja.

”Työttömyysasteen loiva nousu kertoo talouden vastatuulien näkyvän myös työmarkkinoilla. Toisaalta monissa yrityksissä koettu työvoimapula näkyy edelleen avoimien työpaikkojen runsaassa määrässä. Samaan aikaan työttömiä on edelleen runsaasti, joten työmarkkinoiden toimivuuteen kannattaa edelleen kiinnittää huomiota”, Kuoppamäki arvioi Danske Bankin kommentissa.

Kuoppamäen mukaan avointen työpaikkojen runsas määrä helpottaa sopeutumista heikkenevän suhdannetilanteen vaikutuksiin ja työttömäksi jäävillä on mahdollisuuksia työllistyä uudelleen.

Hän arvioi, että jatkossa lisää työttömyyden maltillista nousua ja työvoimapulan helpottamista osalla toimialoista, kun suhdannetilanne jatkaa viilenemistä.

Oikaisu 20.9.2022 klo 11: Työllisyysasteen tarkennettu luku heinäkuussa 73,5 %, ei 73,7 %. Työttömyysasteen tarkennettu luku oli heinäkuussa 7,0 %, ei 6,8 %.