Yhdysvaltojen valtionlainojen korot nousseet poikkeuksellisen korkeiksi, korkoeron kasvu nostaa taantumahuolia

Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtionlainan markkinakorko kävi maanantaina korkeimmillaan yli 10 vuoteen.

Sijoittajat odottivat Yhdysvaltojen keskuspankilta jälleen jättikoronnostoa.

20.9. 11:07

Yhdysvaltojen valtionlainojen markkinakorot nousivat maanantaina korkeimmilleen yli kymmeneen vuoteen, kun sijoittajat odottivat maan keskuspankki Fediltä uutta jättikoronnostoa.

Fed aloittaa kaksipäiväisen korkokokouksensa tiistaina, ja sen yleisesti odotetaan ilmoittavan keskiviikkona kolmannesta 0,75 prosenttiyksikön koronostosta.

Yhdysvaltojen liittovaltion 10-vuotisen valtionlainan markkinakorko nousi maanantaina yli 3,5 prosentin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 huhtikuun. Kymmenen vuotisen lainan korkoa pidetään lainanottokustannusten yleisenä mittarina maailmassa.

Maan kaksivuotisen valtionlainan markkinakorko puolestaan hätyyttelee jo neljää prosenttia. Tämä korko kävi maanantaina 3,97 prosentissa eli korkeimmilleen viiteentoista vuoteen. Kahden vuoden lainan korko heijastelee Yhdysvaltain inflaatio-odotuksia.

Kymmenenvuotisen ja kaksivuotisen lainan korkoero on revennyt nyt jo lähes 0,5 prosenttiyksikköön. Se kielii markkinoiden taantumaodotusten vahvistumisesta.

Lue lisää: Paras taantuman ennustaja on ilmestynyt markkinoille, ja talouden kannalta pahaenteinen korkoero on nyt suurempi kuin yli 20 vuoteen – ”En usko että se pettää tälläkään kertaa”

Nordea-pankki odottaa Yhdysvaltojen lainakorkojen nousun jatkuvan.

”Odotamme taalakoroissa olevan vielä nousuvaraa ensi vuoden puolivälin tienoille saakka, kun Fed jatkaa rahapolitiikan kiristämistä koronnostoilla sekä taseensa supistamisella”, Nordea Researchin analyytikot arvioivat katsauksessaan.

Fed on tänä vuonna kiristänyt rahapolitiikkaa neljä kertaa hillitäkseen laukalle lähtenyttä inflaatiota. Maaliskuussa keskuspankki kohotti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä, toukokuussa 0,50 prosenttiyksikköä sekä kesäkuussa että heinäkuussa 0,75 prosenttiyksikköä.

Voimakkaista koronnostoista huolimatta inflaatio on pysynyt Yhdysvalloissa sitkeästi koholla. Vaikka kuluttajahintojen nousutahti Yhdysvalloissa hidastui elokuussa edellisestä kuusta, viime kuun inflaatioluvut ylittivät jälleen ekonomistien ennusteet.

”Siksi Fediltä odotetaankin jälleen keskiviikkona massiivista 75 pisteen koronnostoa, mutta osa analyytikoista on asettunut jopa 100 pisteen noston kannalle”, Handelsbanken arvioi katsauksessaan.

Sijoittajat odottavat brittilehti Financial Timesin mukaan rahamarkkinoiden johdannaisten perusteella, että Fedin ohjauskorko nousee 4,4 prosenttiin ensi vuoden alkupuolella. Ohjauskorko on nykyisin 2,25-2,50 prosentin vaihteluvälissä.

Yhdysvaltojen kymmenen vuoden lainan markkinakorko liikkui tiistaina aamulla 3,48 prosentissa Aasian kaupankäynnissä. Korko päätyi maanantaina neljän korkopisteen nousulla 3,49 prosenttiin.

Kaksivuotisen lainan korko oli aamulla ennallaan 3,95 prosentissa. Maanantaina korko nousi kahdeksan korkopistettä perjantaista.