Vuoden euribor nousi jo yli 2,3 prosenttiin – laskuri kertoo, miten korkojen nousu kasvattaa lainakulujasi

Vuoden euribor kipusi tiistaina jo yli 2,3 prosenttiin.

Korkojen nousu on ollut historiallisen nopeaa tänä vuonna. Asuntovelallinen huomaa korkojen nousun lainan tarkistuspäivänä.

20.9. 20:56

Suomalaisten asuntolainojen käytetyin viitekorko eli vuoden euribor on noussut jo 2,338 prosenttiin, eli korkeammalle kuin kertaakaan sitten alkuvuoden 2009.

Korkojen nousu on tapahtunut historiallisen nopeasti. Vielä vuoden alussa 12 kuukauden euribor oli puoli prosenttia miinuksella. Korko keikahti plussalle 21. huhtikuuta 2022 oltuaan ennen sitä vuosia pakkasella.

Euribor-korot ovat olleet käytössä vuoden 1999 alusta saakka. Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisissä lokakuussa 2008. Tuon jälkeen korot lähtivät jyrkkään laskuun, kun EKP alkoi nopeasti leikata ohjauskorkoaan.

Euroopan keskuspankin (EKP) odotetaan nostavan ohjauskorkojaan vielä tänä vuonna loka- ja joulukuussa. Euribor-korot ovat nousseet ennakoiden EKP:n koronnostoja.

Nostamalla korkoja ja kiristämällä rahoitusoloja EKP pyrkii hillitsemään laukalle lähtenyttä inflaatiota. Tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti, josta ollaan nyt kaukana.

Korkojen nousu osuu asuntovelallisiin lainan tarkistuspäivänä. Jos vuoden euriboriin sidotun asuntolainan tarkistuspäivä on nyt tiistaina, lainan viitekorko on seuraavien 12 kuukauden ajan 2,338 prosenttia. Tähän lisätään lainan marginaali.

Oheisesta laskurista voit katsoa, miten korkojen nousu vaikuttaa menoihisi.

Siihen, miten koronnousu näkyy asuntovelallisen kukkarossa, vaikuttaa myös lainan lyhennystapa. Suurimmalla osalla on joko annuiteetti, tasalyhennys tai kiinteä tasaerä. Jos on perinteinen, 12 kuukauden euriboriin sidottu asuntolaina, koronnousu tarkoittaa maksutavasta riippuen sitä, että joko kuukausierä nousee tai laina-aika pitenee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita