Uniperin kansallistamisuutinen aiheutti myrskyn, joka pysäytti kaupankäynnin Fortumin osakkeella – Grafiikat näyttävät, miten pörssin pyörremyrsky eteni

Fortumin osake kallistui Uniperin kansallistamisuutisen jälkeen minuuteissa 6,5 prosenttia.

Bloomberg kertoi tiistaina Uniperin kansallistamisen olevan todella lähellä.

20.9. 16:06 | Päivitetty 20.9. 17:38

Fortumin omistaman Uniperin kansallistaminen näyttää hetki hetkeltä todennäköisemmältä. Bloomberg kertoi tiistaina, että osapuolet ovat vähintään hyvin lähellä sopua.

Uutisen jälkeen kaikki osapuolet kiirehtivät kiistämään sovun, mutta se on toisaalta tällaisille prosesseille tyypillistä. Osapuolten näkökulmasta mitään ei ole päätetty ennen kuin kaikki on virallisesti nuijittu kasaan.

Sopua tai ei, uutinen aiheutti joka tapauksessa voimakkaan kurssireaktion. Fortumin osake maksoi ennen uutisen julkaisua kello 13.54 noin 10,7 euroa, tarkalleen 10,69 euroa. Neljä minuuttia myöhemmin hinta oli ampaissut 11,38 euroon.

Osake kallistui siis minuuteissa 6,5 prosenttia. Fortumin markkina-arvolla nousu tarkoitti, että yksi uutinen kasvatti yhtiön markkina-arvoa minuuteissa lähes 617 miljoonalla eurolla. Fortumin markkina-arvo oli maanantain päätteeksi noin 9,82 miljardia euroa.

Myöhemmin Fortumin osake reagoi vielä rajummin. Osake pomppasi kello 15.58 ja kello 16.02 välissä 11,05 eurosta 12,10 euroon. Nousua oli neljässä minuutissa todella rajut 9,5 prosenttia. Nyt Fortumin markkina-arvo harppasi minuuteissa jopa 932 miljoonalla eurolla.

Kello 16.02 Helsingin pörssi vihelsi pelin poikki ja ilmoitti keskeyttävänsä kaupankäynnin Fortumin osakkeilla ja johdannaisilla.

Kyse on äärimmäisen poikkeuksellisesta toimenpiteestä.

Kello 17.20 Fortum vahvisti, että neuvottelut ovat loppusuoralla. Yhtiön mukaan sopimusneuvotteluissa käsitellään Fortumin omistamien Uniper-osakkeiden myyntiä Saksan valtiolle ja Fortumin Uniperille myöntämän rahoituksen palauttamista Fortumille sekä Saksan valtion suunnittelemaa Uniperin pääomankorotusta.

Lopullista sopimusta ei yhtiön mukaan vielä ole. Fortum tiedottaa, kun sopimus on viimeistelty ja allekirjoitettu.

Uniperin kohdalla reaktio oli alkuun lähes päinvastainen, joskin huomattavasti lievempi. Osake halpeni ensin nopeassa tahdissa noin 4,4 prosenttia. Myöhemmin myös Uniperin osake lähti kovaan nousuun. Uniperin osake kallistui 15.58 ja 16.02 välissä noin 4 prosenttia.

Mitä reaktioista voi päätellä? Ainakin sen, että markkinoiden näkökulmasta Uniperin päätyminen Saksan syliin on toivottava asia. Ainakin nopean tulkinnan mukaan.

Uutistoimisto Reuters kiirehti tiistaina lainaamaan Business Insideria, jonka mukaan Uniperin kansallistaminen voisi maksaa Saksalle jopa 30 miljardia euroa. Summaan on suhtauduttava varauksella, mutta joka tapauksessa kansallistaminen tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että Fortum ja suomalaiset saisivat todennäköisesti rahojaan takaisin.

Fortumilla on Uniperissa noin 15 miljardin euron taloudellinen riski. Fortum on valtion lähes 51 prosenttisesti omistama yhtiö.

”Pidämme tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille maksamansa kahdeksan miljardin rahoituksen ja ylipäänsä, että suomalaisille veronmaksajille ei tämän kriisin ratkaisusta koidu mitään aiheettomia kustannuksia”, sanoi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) tiistaina.

Uniperin ja Fortumin vääntö on jatkunut kesästä asti. Fortum ja Saksan valtio pääsivät heinäkuussa alustavaan sopuun Uniperin pelastamiseksi. Tuolloin osapuolet sopivat, että Saksan valtio nousisi Uniperin vähemmistöomistajaksi ja tarjoaisi yhtiölle miljardien eurojen lainarahoitusta.

Heinäkuun jälkeen yhtiöiden osakkeet ovat romahtaneet. Uniperin osake on halventunut heinäkuun alusta 76 prosenttia ja Fortuminkin lähes 27 prosenttia.

Fortumin kohdalla yhtiön markkina-arvosta on haihtunut noin 3,6 miljardia euroa ja Uniperin kohdalla peräti lähes 4,3 miljardia euroa.

Uniperin tilanne on heikentynyt entisestään heinäkuun pelastuspaketin jälkeen, minkä seurauksena Saksa on ottamassa haltuunsa koko Uniperin.

Bloomberg kertoi viime keskiviikkona myös nimettömiin lähteisiinsä vedoten, että Saksan valtio suunnittelee kasvattavansa omistusosuuttaan energiayhtiö Uniperissa yli 50 prosentin tai peräti kansallistavansa koko Uniperin

Fortum puolestaan tiedotti viime viikolla, että se käy neuvotteluja Saksan kanssa uudesta paketista Uniperin pelastamiseksi.

Lue lisää: Uniperin kansallistaminen voi olla Saksan energiaministerille kasvojenpelastus kaasukriisissä

Lue lisää: Bloomberg: Saksa tukemassa Uniperia 8 miljardilla eurolla, rahoja käytettäisiin velkojen maksuun Fortumille – Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytetty

Oikaisu 20.9.2022 kello 17.25: Valtion omistusosuus Fortumista on lähes 51 prosenttia, ei 56 prosenttia, kuten uutisessa alkuun kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita