Uniperin kansallistaminen voi olla Saksan energiaministerille kasvojenpelastus kaasukriisissä

Viime hetken hermoilusta kertoi se, että saksalaislehdessä Suomea syytettiin nopean ratkaisun vaikeuttamisesta korvauksia vaatimalla, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

Saksan energia- ja talousministerin Robert Habeckin mukaan Saksassa tarvitaan säästäväisyyden ohella onnea säiden kanssa talvesta selviytymiseen.

20.9. 15:29 | Päivitetty 20.9. 17:00

Berliini

"Suomalaiset vaikeuttavat jälleen nopean ratkaisun syntymistä”, kirjoitti tiistaina saksalaisiin laatulehtiin kuuluva Rheinische Post. Lehden kotipaikka on Düsseldorf – aivan kuten myös syvään kriisiin ajautuneen energiayhtiö Uniperinkin.

Se saattoi olla loppusuoran hermoilua ennen ratkaisun syntymistä. Tiistai-iltapäivänä uutistoimisto Bloomberg kertoi, että ratkaisu Uniperin kansallistamisesta on nyt syntymäisillään.

Lue lisää: Bloomberg: Saksa tukemassa Uniperia 8 miljardilla eurolla, rahoja käytettäisiin velkojen maksuun Fortumille – Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytetty

Handelsblattin toimittajan Martin Greiven mukaan Uniperin pelastuspaketista, mahdollisesti historian suurimmasta, sovitaan keskiviikkona Saksan hallituksessa.

Uniper tekee päivittäin yli 100 miljoonaa euroa tappioita kaasun hinnannousun takia, mutta saksalaiset tarvitsevat yhtiötä. Saksassa on lämmityskausi pian alkamassa. Saksan kaasuvarastot ovat 90-prosenttisen täynnä, mutta hinta on pilvissä Venäjän kaasupainostuksen takia.

Düsseldorfilaislehden kuvaamassa suomalaisten vaikeilussa on tietenkin kyse siitä, että Fortum ilmoitti viime viikolla vaativansa kahdeksan miljardin euron hyvitystä, jos Uniper kansallistetaan Saksan valtiolle.

Tiistaina Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) vahvisti, että tästä pidetään kiinni.

Suomessa tuohtunut maaottelusävy on jatkunut Uniperia koskevassa keskustelussa jo pitempään. Saksassa sen sijaan Rheinische Postin kuvaus vaikeista suomalaisista oli melko uutta.

Kiinnostus on kohdistunut tähän asti pääasiassa siihen, miten kaasun hinnan kallistuminen korvataan kuluttajille ja kuinka paljon kuluttajat joutuvat siitä itse maksamaan.

Saksassa kukaan ei ole kaasukriisin kärjistyttyä pitänyt vaihtoehtona sitä, että kuluttajat joutuisivat maksamaan kaasustaan markkinahintaa. Muuallakin kuin Saksassa valtio tukee sodan aiheuttaman energiakriisin koettelemia kansalaisia. Saksassa suunnitteilla on kaasun ja sähkön hintakatto ja muun muassa verotukia.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen sanoi tiistaina, että Saksan ajautuminen hallitsemattomaan energiakriisiin voisi sysätä liikkeelle ”taloudellisen vahinkoaallon”, joka ei jättäisi Suomeakaan sivuun.

Uniperin kansallistaminen voisikin olla Saksan talous- ja energiaministerin Robert Habeckin (vihr) kasvojenpelastus.

Habeck esitteli nimittäin loppukesästä mallin, jolla kuluttajilta perittäisiin lokakuusta alkaen lisämaksua kaasusta. Lisämaksulla oli tarkoitus helpottaa kaasun maahantuojien ahdinkoa kaasun hinnan noustessa. Hinnaksi ilmoitettiin noin 2,4 senttiä kilowattitunnilta per asiakas.

Lisämaksumallista on tullut Habeckille riippakivi. Häntä arvostelevat myös jotkut hallituskumppanien edustajat. Malli on herättänyt kritiikkiä muun muassa siksi, että siitä pääsisivät hyötymään myös sellaiset yritykset, jotka eivät kaasukriisin takia ole pulassa.

Lisämaksumallin julkistamisen jälkeen on käynyt selväksi myös se, suunniteltu maksu olisi liian pieni, sillä Venäjä on katkaissut kaasuntuonnin Nord Stream 1 -putkessa kokonaan.

Viime viikolla uutisoitiin, että kaasun lisämaksua aletaankin periä vasta lokakuun lopussa. Vaikutti siltä, että Habeck on ostamassa lisäaikaa tilanteen ratkaisuun.

Pian sen jälkeen julkisuuteen tihkui tietoja Uniperin mahdollisesta kansallistamisesta.

Maanantaina saksalainen yleisradioyhtiö ARD uutisoi Habeckin sanoneen viime viikolla vihreiden piirissä, että kaasun lisämaksumalli ei ole oikeudellisesti mahdollinen, jos Uniper kansallistetaan.

Kansallistaminen alkoi näyttäytyä eräänlaisena oljenkortena Saksan kaasukeskustelussa, vaikka ratkaisun kokonaisuus on vielä piilossa.

Habeck ei ole lausunnoillaan juuri kaunistellut tilannetta, joka Saksassa on käsillä. Toivo pitää panna säiden herraankin.

”Jos kaikki menee hyvin, olemme säästäväisiä ja meillä on onnea säiden kanssa – tätä en olisi sanonut muutama kuukausi sitten – meillä on mahdollisuus selvitä talvesta hyvin”, Habeck sanoi maanantaina vieraillessaan Itämerelle rakennettavan nesteytetyn kaasun terminaalin työmaalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita