Saksa ostaa Fortumin Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla, Uniper palauttaa 8 miljardin rahoituksen

Fortum ja Saksan valtio ovat päässeet sopuun Uniperin kansallistamisesta. Fortum kertoo, ettei se tarvitse lisärahoitusta omistajiltaan Uniper-tappioiden kattamiseksi.

Saksalaisen Uniperin pääkonttori.

21.9. 8:42 | Päivitetty 21.9. 13:57

Energiayhtiö Fortum ja Saksan valtio ovat päässeet sopuun Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kansallistamisesta, Fortum kertoo.

Fortum kertoi aamulla julkaistussa tiedotteessaan, että se, Uniper ja Saksan valtio ovat saaneet päätökseen neuvottelut talousvaikeuksissa olevan Uniperin pitkän aikavälin ratkaisusta. Ratkaisu korvaa heinäkuussa sovitun Uniperin 15 miljardin euron pelastuspaketin.

Uuden sopimuksen mukaan Saksan valtio ostaa Fortumin omistamat Uniper-osakkeet 500 miljoonalla eurolla. Osakekohtainen hinta on 1,70 euroa osakkeelta.

Uniper myös lupaa palauttaa Fortumille sille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen.

Lisäksi Saksan valtio pääomittaa Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla. Järjestelyn jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia.

Fortumin mukaan Euroopan energiakriisi on syventynyt entisestään heinäkuusta lähtien.

”Uniperin kaasuliiketoimintaan liittyvät tappiot ovat nyt jo lähes 8,5 miljardia euroa eikä Uniper pysty enää yksityisessä omistuksessa olevana yhtiönä jatkamaan tehtäväänsä kriittisenä toimitusvarmuuden tarjoajana”, Fortum kertoo.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo, että Uniperin myynti on oikea ratkaisu sekä Uniperille että Fortumille.

”Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasun rooli Euroopassa on muuttunut peruuttamattomasti ja sen mukana myös voimakkaasti kaasuun nojaavan liiketoimintamallin tulevaisuuden näkymät. Tässä tilanteessa pohja Fortumin ja Uniperin yhdistymiseltä putosi pois”, Rauramo sanoo tiedotteessa.

Rauramo myöntää Fortumin tehneet aikoinaan virheellisiä valintoja.

”Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja. Jälkikäteen katsottuna osa näistä strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi.”

Uniperin myynti aiheuttaa Fortumille tappioita ja pienentää sen omaa pääomaa. Fortum arvioi kuitenkin, että sen oma pääoma säilyy ”riittävällä tasolla” eikä lisärahoitusta yhtiön tukemiselle sen omistajilta tarvita.

Järjestely edellyttää vielä viranomaishyväksyntöjä ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen.

Fortum odottaa, että järjestely saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Fortum kertoo nyt keskittyvänsä ydinliiketoimintaansa eli energiatuotantoon Pohjoismaissa.

Fortum kertoo, että osapuolet ovat myös sopineet, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on pitänyt tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille myöntämänsä rahoituksen ja ettei Fortumin täydy pääomittaa Uniperia.

Suomen valtio on Fortumin suurin omistaja.

Lue lisää: Fortum myy Uniper-omistuksensa: ”Väistämätön päätös”, sanoo ministeri Tuppurainen

Fortumin osakkeen kaupankäynti jatkuu tänään Helsingin pörssissä pörssin auettua. Kaupankäynti keskeytettiin tiistaina kello 16.02 sen jälkeen, kun kansainväliset uutistoimistot kertoivat nimettömien lähteiden perusteella tietoja Uniper-sopimuksesta.

Fortumin osake oli tiistaina 9,5 prosentin nousussa 12,10 eurossa ennen kaupankäynnin keskeytystä.