Uniper-sopu oli ”suomalaisille makea”, Tuppurainen vaikeni Fortumin johdon asemasta ja Rauramo pyysi anteeksi – Näin historiallinen päivä eteni

Fortum kertoi keskiviikkoaamuna myyvänsä Uniper-omistuksensa Saksalle. Uutinen nosti Fortumin osakekurssia 10 prosenttia.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo Fortumin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

21.9. 9:18 | Päivitetty 21.9. 18:35

Fortum julkaisi aamulla monien odottaman tiedon. Yhtiö kertoi myyvänsä saksalaisen tytäryhtiönsä Uniperin Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla. Samalla Fortum kertoi saavansa Uniperilta takaisin sille myöntämänsä kahdeksan miljardin euron rahoituksen.

HS seurasi päivää tiiviisti koko päivän. Tässä uutisessa kerrataan päivän tärkeimpiä vaiheita.

Mitä sovusta pitää ajatella?

Bloombergin kolumnistin Javier Blasin mukaan Uniper-sopu oli suomalaisten kannalta makea. Hän kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että suomalaiset saivat Uniper-sovun yhteydessä enemmän kuin olisivat voineet ikinä toivoa.

"Suomalaiset ovat menettäneet paljon rahaa Uniperiin Fortumin kautta, mutta heidän irtautumisensa on paljon parempi kuin he olisivat voineet koskaan toivoa: 500 miljoonaa euroa käytännössä konkurssikypsästä yhtiöstä on makea diili. Lisäksi he saavat 8 miljardin euron lainansa ja takauksensa takaisin", Blas kirjoittaa Twitterissä.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto jakoi Blasin twiitin saatesanoilla: ”Bloombergin kolumnistin kommentti kertonee osaltaan, miksi markkinat ottivat Unperin ’kansallistamisen’ vastaan positiivisena uutisena Fortumin kannalta.”

Varma omistaa Fortumista noin 1,26 prosenttia.

Fortumin osakekurssi nousi keskiviikkona mennessä 9,5 prosenttia, päivän aikana osakekurssi kävi paljon korkeammallakin.

Miten omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa?

Valtion omistajaohjauksesta vastaava Typpi Tuppurainen (sd) sanoi Fortumin ostaneet Uniperin kuulematta valtio-omistajaa.

Valtio omistaa Fortumista noin 51 prosenttia. Fortum aloitti Uniper-ostot edellisellä hallituskaudella.

"Voimme jälkikäteen sanoa, että ratkaisu on osoittautunut vakavaksi virheeksi", Tuppurainen sanoi.

Tuppuraisen mukaan virheen syynä on se, että Venäjä ei toimita maakaasua luvatusti. Tuppuraisen mukaan nyt vakautuspaketista vastaa samalla tavalla Fortumin johto.

Tuppurainen kiersi kysymyksen siitä, voiko Fortumin nykyinen johto jatkaa tehtävissään. Tuppurainen ei vastaa kysymykseen suoraan.

"Nyt ei kaivata lisää veneen keikuttamista", Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen sanoo halunneensa huolehtia tilanteessa Suomen valtion etujen toteutumisesta. Siis esimerkiksi siitä, että Fortumin johto on tietoinen kahdeksan miljardin euron rahoituksen takaisin saamisesta.

”Siihen voi tässä kokonaisuudessa olla jossain määrin tyytyväinen. Kyse on riskien minimoinnista”, Tuppurainen sanoi.

”Korostan, että valtio-omistajan tavoitteena oli, että Fortum ei pääomittaisi Uniperia eikä valtio Fortumia tässä vaiheessa. Tämä tavoite saavutettiin.”

Tuppuraisen mukaan nyt solmittu kauppa Saksan valtion kanssa päättää vuonna 2017 alkaneen investoinnin. Tuppuraisen mukaan valtio-omistajan tavoitteet olivat heinäkuussa ja nyt samoja.

"Yhtiön omat varat kestävät tämän alaskirjauksen ja yhtiön investointikyky säilyy nyt nähtävissä olevassa tulevaisuudessa", Tuppurainen sanoi.

Mitä Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi?

Rauramo esiintyi keskiviikkona korostetun nöyrästi. Hän muun muassa pahoitteli yhtiön järjestämässä tilaisuudessa tapahtumia useasti.

"Olen harmissani ja pahoillani kaikesta vaivasta, mitä Fortum on aiheuttanut", Rauramo sanoi.

Rauramon mukaan Fortum lähti vuonna 2017 tekemään strategiaa, joka toimi viime vuoden loppuun asti hyvin.

Fortum teki viime vuonna ennätystuloksen, mutta tänä vuonna Venäjän hyökkäyssota ja energiakriisi ovat runnelleet yhtiötä.

"Meidän virhearvio oli se, ettei meidän strategia ollut sodan kestävä. Minä ja yhtiön johto ollaan sitoutuneita siitä, että Fortumin toiminta on vakaalla ja kestävällä pohjalla", hän sanoi.

Rauramo sanoi, että Fortum kärsii Uniperin ostosta kaikkinensa vähän vajaan 6 miljardin euron tappiot.

Rauramo arvioi, että keskiviikkona julkistettu Uniper-sopimus Saksan valtion kanssa on varmemmalla pohjalla kuin heinäkuussa solmittu sopimus, koska se on yksinkertaisempi.

Fortum ja Saksan valtio sopivat heinäkuussa laajasta tukipaketista Uniperin pelastamiseksi. Vain muutama kuukausi sopimuksen julkistamisen jälkeen osapuolet joutuivat aloittamaan uudet neuvottelut ja kävi ilmi, että Saksan valtio on lipeämässä sopimuksen keskeisistä osista.

”Kaikki osapuolet olivat hyvin sitoutuneita heinäkuun sopimukseen ja osapuolet työskentelivät vahvasti, että sopimus olisi saatu toteutettua, mutta sen toteuttaminen osoittautui vaikeasti, koska Uniperin tappiot olivat ennakoitua korkeammat ja kaasun hinta oli odotettua korkeampi”, Rauramo sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Rauramo huomautti, että Saksan valtio on toteuttanut osan heinäkuun sopimuksesta, vaikka sitä ei saatu vietyä päätökseen. Saksa on muun muassa lainoittanut Uniperia yhteensä 13 miljardilla eurolla.

”Nyt solmittu sopimus on yksinkertaisempi ja selkeämpi kuin heinäkuun sopimus, koska sopimuksen eri elementteihin sisältyy vähemmän epävarmuuksia”.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan yhtiön vetäytyminen Venäjältä on loppuvaiheessa. Fortum aloitti Venäjän toimintojensa myyntiprosessin toukokuussa.

”Meillä on nyt pieni joukko kiinnostuneita ostajia prosessin loppuvaiheessa mukana. Olemme prosessin loppupäässä, mutta en voi tässä vaiheessa arvioida, kuinka kauan lopputulokseen pääsemiseen kestää”, Rauramo sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Toimintojen mahdollinen myynti vaatii Venäjän viranomaisten hyväksynnän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita