Fortumin Uniper-ostos oli hirvittävä virhe, mutta nyt päättyneissä neuvotteluissa olisi voinut käydä hyvin paljon huonommin

Uniperin pelastamisessa oli kyse nollasummapelistä suomalaistan ja saksalaisten veronmaksajien välillä. Vain 5,5 miljardin loppulasku, kun pöydällä oli 15 miljardin euron maksimitappio, oli ehdottomasti paras mahdollinen lopputulos, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila.

Saksan valtio ostaa Fortumin ulos Uniperista puolella miljardilla eurolla. Se päättää kuukausien trillerin.

21.9. 11:30

Kaksi ja puoli kuukautta jatkunut trilleri Uniperin pelastamisesta saatiin keskiviikkoaamuna vihdoin päätökseen. Saksan valtio ostaa Fortumin ulos Uniperista puolella miljardilla eurolla.

Lisäksi Saksan valtio antaa Uniperille niin paljon rahaa, että se pystyy maksamaan Fortumille takaisin tammikuussa annetun kahdeksan miljardin rahoituksen.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Fortum käytti vuodesta 2017 eteenpäin saksalaisen energiajätin Uniperin ostamiseen yhteensä noin seitsemän miljardia euroa. Fortum omistaa yhtiöstä 78 prosenttia.

Vuosien varrella Fortum on saanut Uniperista osinkoa noin 900 miljoonaa euroa ja nyt se saa siis osakkeistaan noin puoli miljardia euroa. Se tarkoittaa, että Uniper-seikkailun loppulasku Fortumille on HS:n laskujen mukaan noin 5,5 miljardia euroa, siis 5 500 miljoonaa euroa. Fortumin mukaan kokonaistappio on vajaat kuusi miljardia euroa.

Se on valtava summa rahaa.

Valtio ja eläkeyhtiöt omistavat Fortumista yhteensä noin 55 prosenttia. Tämän osuuden mukaan laskettuna jokainen suomalainen häviää Saksan-seikkailussa noin 550 euroa. Se on toki vain laskennallista rahaa, mutta kuvastaa hävityn summan valtavuutta.

Neuvotteluissa olisi kuitenkin voinut käydä paljon paljon huonomminkin, sillä Fortumilla oli Uniperissa kaiken kaikkiaan noin 15 miljardin euron riski.

Vaikeudet alkoivat jo vuodenvaihteessa, kun Uniper tarvitsi apua selvitäkseen kaasujohdannaisten vakuuksista. Fortum antoi tytäryhtiölleen kahdeksan miljardin euron rahoituksen, josta puolet oli lainaa, puolet takausta.

Kesäkuussa juhannuksen tienoilla Venäjä vähensi yllättäen kaasutoimituksiaan Saksaan. Uniper oli sitoutunut toimittamaan kaasua asiakkailleen kiinteillä hinnoilla.

Kun kaasua ei tullut normaalia reittiä, Uniper joutui ostamaan kaasun markkinoilta jopa kymmenkertaiseen hintaan. Yhtiö alkoi tehdä noin 50 miljoonan euron päivätappiota.

Samalla käynnistyivät neuvottelut Uniperin pelastuspaketista.

Venäjä lopetti kaasun toimittamisen Nordstream 1 -putkessa elokuun lopussa kokonaan. Sen jälkeen Uniperin tappiotahti nousi selvästi yli sataan miljoonaan euroon päivässä.

Yhteenlaskettuja tappioita alettiin laskea kymmenissä miljardeissa euroissa. Neuvottelut Uniperin pelastuspaketista alkoivat uudestaan muuttuneessa tilanteessa.

Fortumin näkökulmasta alkoi näyttää siltä, että Uniperista olisi syytä päästä irtautumaan kokonaan mahdollisimman nopeasti. Saksan valtion näkökulmasta alkoi näyttää siltä, että suuri osa energia-alasta olisi otettava kokonaan valtion haltuun, jotta yhtiöt saadaan pysymään pystyssä.

Tässä tilanteessa voi siis pitää voittona, että Fortum näyttää saavan Uniperilta nyt kertasuorituksena neljän miljardin euron saatavansa ja sen antama takaus raukeaa. Loppulasku jää noin 5,5 miljardiin euroon. Fortumin mukaan valtion tai muiden omistajien ei tarvitse pääomittaa yhtiötä.

Saksan valtio joutuu käyttämään Uniperin pelastamiseen jo tässä vaiheessa noin 21,5 miljardia euroa, eikä se tule riittämään talven yli. Käytännössä on kyse siitä, että valtio maksaa Uniperin kautta saksalaisten kohonneita kaasulaskuja.

Fortum voi unohtaa saksalaisen painajaisensa kerralla ja keskittyä perusliiketoimintaansa puhtaalta pöydältä.

Olisi voinut käydä myös niin, että Fortum olisi joutunut jäämään pienellä osuudella roikkumaan miljarditappiota tekevän Uniperin omistajaksi. Fortumin antama laina ja takaukset olisivat jääneet odottamaan suorituksia hamassa tulevaisuudessa.

Tuppuraisen yllätysvierailu oli rohkea ja röyhkeäkin.

Fortum sai kriittisillä hetkillä jo kesällä myös aivan ratkaisevaa taustatukea omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd) ja myös pääministeri Sanna Marinilta (sd). Kun neuvottelutilanne Saksassa ensimmäisen kerran kärjistyi heinäkuun alussa, Tuppurainen päätti lähteä Berliiniin.

Saksassa ei varmasti riemastuttu siitä, että suomalainen ministeri pelmahti paikalle kutsumatta ja yllättäen. Mutta juuri siksi Tuppuraisen rohkea ja röyhkeäkin yllätysvierailu oli melko mahtava.

Saksan lähtökohta neuvotteluihin oli alun perin sellainen, että Fortumin pitäisi pääomistajana tukea Uniperia lisää, eikä suinkaan vetää jo antamiaan lainoja pois yhtiöstä.

Tuppurainen vei Saksan hallitukselle viestin, että Saksan kaasukriisin laskua ei maksateta suomalaisilla veronmaksajilla. Neuvottelutuloksen oli oltava sellainen, ettei Fortumin tarvitse pääomittaa Uniperia, eikä Suomen valtion Fortumia.

Sanna Marin vielä vahvisti sanomaa tekstailemalla liittokansleri Olaf Scholzille.

Poliittisella tasolla välitetty viesti oli erittäin tärkeä, sillä Fortumin ja Uniperin neuvotteluissa oli pohjimmiltaan kyse nollasummapelistä suomalaisen ja saksalaisen veronmaksajan välillä: kumpi saksalaisten kohonneen kaasulaskun maksaisi.

Epäilemättä Suomen hallituksen edustajat myös havainnollistivat, minkä mittaluokan summista suhteessa Suomeen pieneen kansantalouteen neuvotteluissa oli kyse: pelissä ollut 15 miljardia euroa riittäisi vuodeksi valtion sosiaali- ja terveysalan menoihin.

Jälkikäteen katsottuna koko Fortumin Uniper-ostos oli tietysti hirvittävä virhe. Vaikeudet alkoivat välittömästi kauppojen julkistamisen jälkeen vuonna 2017. Uniperin haltuunotto sujui hyvin nihkeästi. Yhtiön johto teki omiaan suurimman omistajan tahdosta piittaamatta ja jopa haukkui Fortumin johtoa julkisuudessa.

Näin kammottavaa lopputulosta ei kukaan kuitenkaan osannut aavistaa. Maailma näytti vuonna 2017 hyvin erilaiselta kuin nyt. Oli hyvin vaikea kuvitella, että Venäjä vastoin omaa taloudellista etuaan lopettaisi kaasun toimittamisen Eurooppaan.

Jälkiviisaasti voi kuitenkin olla hyvin tyytyväinen siitä, että Fortumilla kesti niin pitkään Uniperin valtaamisessa.

Fortumin tavoitteena oli Uniperin toimintojen fuusioiminen ennen pitkää kokonaan Fortumiin. Jos näin olisi tehty, Saksan kaasumarkkinoiden romahdus olisi todennäköisesti vienyt mukanaan koko Fortumin.

Tappiot olisi kuitattu ensisijaisesti Fortumin omaisuudella. Niin kauan kuin Uniper oli tytäryhtiö, Fortum saattoi kieltäytyä sen pääomittamisesta ja jättää pelastamisen Saksan valtion harteille.

Oikaisu klo 13.20: Korjattu Saksan pelastuspaketin kokonaiskoko 21,5 miljardiin aiemman 30 miljardin sijaan. Täsmennetty 22.9. klo 10.15 Fortumin Uniperista saamien osinkojen määrä noin 900 miljoonaan aiemmasta vajaasta miljardista.