Uniper-seikkailun lasku Fortumille nousee lähes kuuteen miljardiin euroon

Fortum saa Uniperilta takaisin kahdeksan miljardin euron lainat ja takaukset, mutta tappiot lasketaan silti miljardeissa. Päälle tulevat myös Uniper-valtauksen epäsuorat kulut.

Uniperin kaasutoiminnot ovat tehneet kesästä lähtien miljardiluokan tappioita.

21.9. 12:20

Fortum ja Saksan valtio pääsivät keskiviikkona sopimukseen Uniperin pelastamiseksi. Saksan valtio ostaa Fortumin noin 80 prosentin omistusosuuden Uniperissa 500 miljoonalla eurolla.

Lisäksi Uniper aikoo palauttaa Fortumille sen myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen. Muun muassa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) nosti aiemmin tämän kahdeksan miljardin rahoituksen palauttamisen yhdeksi kynnyskysymykseksi neuvotteluissa.

Paljonko Uniper-sijoitus siis maksoi Fortumille?

Fortum aloitti Uniperin valtauksen vuonna 2017 ja osti Uniperin osakkeita viiden vuoden aikana kaikkiaan noin seitsemällä miljardilla eurolla. Nyt Fortum myy nuo osakkeet Saksalle noin 500 miljoonalla eurolla, eli suoraa tappiota kertyi noin 6,5 miljardia euroa.

Lisäksi huomioon pitää ottaa Uniperin osingot. HS:n arvion mukaan Uniper maksoi Fortumille vuosien varrella yhteensä vajaat miljardi euroa osinkoja. Nuo osingot huomioiden Fortumin Uniper-tappiot painuvat noin 5,5 miljardiin euroon.

Fortum rahoitti Uniperin osakkeiden ostoja osittain lainarahalla, mistä seurasi myös kustannuksia.

Kaikkia Uniper-sijoituksen kuluja ei ole kuitenkaan mahdollista laskea suoraan.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi yhtiön järjestämässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että yhtiön tappiot Uniper-kaupasta kohoavat vähän vajaaseen kuuteen miljardiin euroon.

Fortum on muun muassa myynyt vakaita kaukolämpötoimintojaan vuosien varrella. Ainakin osasyy myynteihin oli Fortumin halu vähentää velkataakkaa ja saada lisävaroja Uniperin osakkeiden ostoon.

Lisäksi Fortum on rakentanut vuosien ajan koko strategiaansa Uniperin ympärille ja Fortumin johto on käyttänyt suuren osan ajastaan Uniper-asioihin. Fortum ja Uniper ovat suunnitelleet koko uusiutuvan energian strategiansa yhdessä. Uniper oli vetovastuussa esimerkiksi vetyhankkeista.

Fortumia kiinnosti Uniperissa alusta alkaen sen vesi- ja ydinvoimatoiminnot Ruotsissa, eikä se ole vieläkään unohtanut niitä.

Keskiviikkona julkistetussa sopimuksessa Fortum sai oikeuden tehdä Uniperin Ruotsin vesi- ja ydinvoimasta ensisijainen tarjous, jos Uniper aikoo myydä ne vuoden 2026 loppuun mennessä.