Ville Tavio: Perussuomalaisten Uniper-välikysymyksestä ei pudonnut sovun takia pohja pois

Perussuomalaisten mielestä Fortumin olisi kannattanut neuvotella itselleen Uniperin Ruotsin ydin- ja vesivoimaomistukset itselleen, ja jättää velat ja vastuut Saksan maksettavaksi.

21.9. 17:00

Perussuomalaiset on tehnyt Sanna Marinin (sd) hallitukselle välikysymyksen siitä, että veronmaksajille ja Fortumin pienomistajille koituu 15 miljardin euron tappiot Fortumin epäonnistuneesta Uniper-kaupasta.

Tuosta summasta kahdeksan miljardia katsottiin tulevan hallituksen antamista kahdeksan miljardin rahoitussitoumuksista ja seitsemän miljardia kauppahinnasta, joka menetettiin, kun Uniper muuttui velkojensa ja vastuidensa takia arvottomaksi ja se kansallistettiin.

Uniperin arvon lasku on samalla heikentänyt osaltaan Fortumin osakkeiden arvoa.

Perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, putosiko välikysymykseltänne nyt pohja pois, kun Uniper palauttaa koko hallituksen antaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen takaisin Suomen valtiolle?

”Ei sunkaan, sehän on ajankohtaisempi kuin koskaan”, Tavio vastaa. ”Suomen ja veronmaksajan tappiot ja piensijoittajalle koituvat tappiothan ovat nyt entistä selvemmät.”

Tavion mukaan tappiot syntyvät siitä, että Saksa toteutti Uniperin kansallistamisen.

”Joka oli selvä kaikille asiaa seuranneille jo kesän puolivälissä.”

Mutta eivätkö jäljelle jäävien seitsemän miljardin euron tappiot ole ensi kädessä Uniper-ostoksesta päättäneiden Fortumin silloisen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin, silloisen talousjohtajan ja Fortumin nykyisen toimitusjohtajan Markus Rauramon ja Fortumin silloisen hallituksen puheenjohtajan Sari Baldaufin syy?

”Tämähän on tämä ongelma. Yksikään hallitus ei ole kantanut vastuuta omistajaohjauksen laiminlyönnistä kun valtio-omisteiset pörssiyhtiöt ovat tehneet huonoja päätöksiä.”

Tavion mukaan ongelma syntyi alkujaan siitä, että Fortum käytti Carunalle myymistään sähköverkoista saamansa miljardit Uniperin ostoon.

Se olisi hänen mielestään omistajaohjauksen pitänyt aikoinaan estää tai varmistaa, että Ruotsissa sijaitseva uusiutuva energiatuotanto eriytetään kaasuntuotannosta.

Saksa käytti Tavion mukaan kyseenalaista vipuvartta Uniperin vaikeuksissa kun se käytti hyväkseen lainsäädäntövaltaansa siinä milloin kohonneet kaasuhinnat saa siirtää asiakkaille.

Näin Saksa ajoi tahallaan Uniperin maksukyvyttömyyteen ostaakseen sitten yrityksen pilkkahintaan kansalliseen omistukseensa.

”Saksa on käyttänyt tällaista omistajan vipuvartta, Suomi ei.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purrakin arvioi tiedotteessa keskiviikkona, että Saksa sai Uniperin pilkkahinnalla.

Talousmedian arvioiden mukaan Saksa joutuu tämän vuoden loppuun mennessä tukemaan Uniperia 20–30 miljardilla eurolla, jotta se voi jatkaa toimintaansa. Uniperin oma pääoma oli jo puolivuosituloksessa 4,5 miljardia euroa negatiivinen eli sillä oli jo tuolloin enemmän velkaa kuin varoja.

Minkä verran perussuomalaiset olisi ollut valmis Uniperista maksamaan, jos olisi saanut yhtiön varat ja velat omistukseen?

”Olisi ollut todennäköisesti parempi ottaa Ruotsin vesivoimalat ja ydinvoima pois sieltä”, Tavio vastaa.

Tämä vaihtoehto oli myös lehtitietojen mukaan vielä Saksan kanssa käydyissä neuvotteluissa Fortumin ja valtio-omistajan esillä pitämä, Tavio sanoo.

Tavion arvion mukaan Uniperin Ruotsin vesi- ja ydinvoimalaomistusten arvo on ainakin kuusi miljardia euroa.

Tavio kertoo pohtineensa sitä, miksi Fortum ei ole siirtänyt näitä Uniperin osia ajoissa erilliseen yhtiöön.

Mutta jos Uniperin velat ja vastuut ovat 30 miljardia, millä keinolla perussuomalaiset olisivat saaneet yhtiöstä vain sen Ruotsin-varat neuvoteltua Fortumille?

”Olisi pitänyt uhata sillä, että viedään Uniper selvitystilaan.”

Olisiko Fortum tai Suomen valtio voinut tällä keinolla estää Saksan valtiota vetoamaan force majeure -tilanteeseen?

”Nimenomaan. Suomella oli käsi Saksan kaasunjakelulla.”

Saksa olisi tuolloin joutunut selkä seinää vasten ja se olisi tavalla tai toisella saatu maksamaan Fortumille enemmän mitä saatiin nyt, kun annettiin saksalaisten kuljettaa palloa, Tavio sanoo..

Tiistaina perussuomalaiset laski, että Uniperin tappioiden rahasummalla saisi maksettua kaikille suomalaisille vuodeksi ruoat ja juomat.

Tarjosiko Marinin hallitus nyt saamallaan kahdeksan miljardin euron palautuksella samalla logiikalle kaikille suomalaisille vuoden ruoat ja juomat?

”Enintään puolen vuoden. Tappiot jäivät”, Tavio vastaa.