Vuoden euribor pomppasi jo yli 2,4 prosenttiin, ja se nostaa asumismenoja helposti satasilla kuukaudessa – näin korkojen nousu vaikuttaa sinuun

Markkinakorkojen nousu on ollut tänä vuonna nopeaa.

Vielä vuoden alussa 12 kuukauden euribor oli puoli prosenttia miinuksella.

21.9. 16:19

Asuntolainojen suosituin viitekorko eli kahdentoista kuukauden euribor-korko on noussut yli 2,4 prosentin.

Korko pomppasi keskiviikkona lähes prosenttiyksikön kymmenesosan 2,416 prosenttiin tiistain 2,338 prosentista. Edellisen kerran vuoden euribor oli näin korkealla tammikuussa 2009.

Markkinakorkojen nousu on tänä vuonna ollut nopeaa, kun rahamarkkinat ovat ennakoineet Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristymistä. Keskuspankki yrittää korkojen nostoilla hillitä kuluttajahintojen voimakasta nousua.

Vielä vuoden alussa 12 kuukauden euribor oli puoli prosenttia miinuksella. Korko nousi plussalle 21. huhtikuuta oltuaan ennen sitä vuosia pakkasella.

Nousuvauhti loiventui kesän ajaksi, mutta tahti kiihtyi uudelleen syksyn alussa, kun taloustaantuman uhka ei ole vaimentanut inflaatiotahtia.

Korkojen raju nousuvauhti on nostanut merkittävästi asumismenoja. Esimerkiksi 25 vuoden laina-ajalla 200 000 euron suuruisesta lainasta maksetaan nykyisillä koroilla lainaa noin 959 euroa. Viime vuoden syyskuussa otettujen asuntolainojen keskimarginaali oli 0,71 euroa, joten silloin otetun lainan lyhennysmäärä vastaavilla oletuksilla oli 727 euroa. Asumismenot ovat nousseet siis yli 200 eurolla.

EKP nosti ohjauskorkojaan syyskuun alussa 0,75 prosenttiyksikköä ja viesti poikkeuksellisen suoraan, että syksyn mittaan on tulossa useita koronnostoja.

Keskuspankki aloitti rahapolitiikan kiristämisen heinäkuun lopussa, jolloin ohjauskorkoja nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä.

Nordea-pankki arvioi, että EKP nostaa ohjauskorkojaan jälleen 0,75 prosenttiyksikköä lokakuussa, 0,50 prosenttiyksikköä joulukuussa ja vielä 0,25 prosenttiyksikköä ensi vuoden alussa.

Nostamalla korkoja ja kiristämällä rahoitusoloja EKP pyrkii hillitsemään laukalle lähtenyttä inflaatiota. Tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti, josta ollaan nyt kaukana.

Euribor-korot ovat olleet käytössä vuoden 1999 alusta saakka. Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisissä lokakuussa 2008.

Tuon jälkeen korot lähtivät jyrkkään laskuun, kun EKP alkoi nopeasti leikata ohjauskorkoaan.

Oheisesta laskurista voit katsoa, miten korkojen nousu vaikuttaa menoihisi.