”Suomi on ajautumassa taantumaan” – Danske Bank ennustaa Suomen brutto­kansantuotteen laskevan ensi vuonna

Kotitalouksien ostovoiman arvioidaan heikkenevän nopeasti tulevana talvena.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuonna bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia, kun aiemmin ennustettiin 1,6 prosentin kasvua. Ennusteen lasku johtuu inflaation pitkittymisestä ja kansainvälisen suhdannenäkymän heikkenemisestä.

21.9. 15:04

Danske Bank on synkentänyt ensi vuoden talousennustettaan. Pankista arvioidaan, että Suomi on parhaillaan ajautumassa taantumaan.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuonna bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia, kun aiemmin ennustettiin 1,6 prosentin kasvua. Poikkeuksellista ennusteen laskua perustellaan inflaation pitkittymisellä ja kansainvälisen suhdannenäkymän heikkenemisellä.

Kuluvan vuoden bruttokansantuotteen kasvuennustetta pankki kuitenkin päivitti 2,0 prosenttiin, kun se aiemmin oli 1,5 prosenttia. Pankin mukaan kansantalouden alkuvuosi sujui pelättyä paremmin. Kesällä ja syksyllä näkymät ovat kuitenkin synkistyneet nopeasti.

Talousennusteessa arvioidaan, että kotitalouksien ostovoima heikkenee tulevana talvena nopeasti ja se vaikuttaa myös talouden isoon kuvaan. Syitä tähän ovat etenkin Venäjän energiakiristyksen ja korkojen nousun vaikutus läntisiin talouksiin.

”Inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa nyt historiallisen nopeasti. Myös ripeä korkojen nousu ja työllisyysnäkymien heikkeneminen tarkoittavat kylmää talvea moneen suomalaiskotiin. Voi puhua inflaation, korkojen ja työttömyyden kolmoisiskusta, joka laittaa monen kotitalouden ostovoiman koville ensi talvena”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

”Odotamme, että energian ja ruoan hinnoista puhdistetun ja luonteeltaan pysyvämmän pohjainflaation kehitys ylittää Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin tavoitteen myös ensi vuonna. Se lisää painetta kiristää rahapolitiikkaa.”

Danske Bank kertoo, että Suomen ohella näkymät ovat heikentyneet myös muualla euroalueella. Sen taloutta rasittavat kohonneet maakaasun ja sähkön hinnat, uhka energiapulasta sekä EKP:n koronnostot. Erityisesti Saksan tilannetta kuvataan vaikeaksi Venäjän kaasuntuonnin laskettua nopeasti kesän aikana.

”Pandemia-ajalta patoutunut kysyntä ja kotitalouksien säästöt tukivat kasvua vielä keväällä, mutta inflaatio puree nyt kuluttajien ostovoimaan ennätyksellisen nopeasti. Odotamme euroalueen talouden painuvan taantumaan vielä loppuvuoden aikana ja kasvun pysyvän heikkona alkuvuotta 2023 kohden”, Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen kertoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita