Bloomberg: ”Tuomion tohtori” Roubini ennustaa ”pitkää ja rumaa” lamaa – maailman tärkein pörssi-indeksi romahtaa Roubinin mukaan 40 prosenttia

Nouriel Roubini sai lempinimensä ennustettuaan muun muassa vuoden 2008 maailmantalouden romahduksen.

Nouriel Roubini on saanut oikeaan osuneista synkistä ennusteistaan lisänimen Tuomion tohtori.

21.9. 17:13

Vuoden 2008 finanssikriisin ennustanut ekonomisti Nouriel Roubini arvioi, että maailmaa ja Yhdysvaltoja uhkaa ”pitkä ja ruma” lama.

”Tuomion tohtoriksi” eli Doctor Doomiksi kutsuttu Roubini ennustaa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että taantuma alkaa tämän vuoden lopulla ja laskusuhdanne kestää koko ensi vuoden.

”Se ei tule olemaan lyhyt ja pinnallinen taantuma, vaan vakava, pitkä ja ruma.”

Talouden laskusuhdanne johtaisi myös maailman seuratuimman osakeindeksi S&P 500:n rajuun korjausliikkeeseen. Roubinin mukaan 30 prosentin lasku osakeindeksissä ei olisi edes pahin skenaario, vaan indeksi voi luisua jopa 40 prosenttia.

Roubinin mukaan laskusuhdanteen uhkan voi nähdä tarkastelemalla yritysten ja valtioiden paisunutta velkataakkaa. Korot ovat nousussa ja lainakulut kasvavat, jolloin Roubinin mukaan ”monet zombi-instituutiot, kotitaloudet, yritykset, pankit, varjopankit ja zombivaltiot kuolevat”.

”Joten tulemme näkemään, ketkä ovat olleet uimassa alasti”, Roubini sanoo Bloombergille viitaten sijoittajaguru Warren Buffettin kuuluisaan lausahdukseen.

Roubini odottaa Yhdysvaltojen keskuspankin nostavan ohjauskorkojaan keskiviikkona 0,75 prosenttiyksiköllä ja tekevän 0,5 prosenttiyksikön nostot sekä marras- että joulukuussa. Roubinin mukaan keskuspankin tavoitetta kahden prosentin inflaatiovauhdista ei voida saavuttaa ilman niin kutsuttua kovaa laskeutumista.

Roubini ei ole suinkaan ainoa rajua pörssiromahdusta viime aikoina ennakoinut. Esimerkiksi markkinoiden ”kuplabongarina” tunnettu sijoittaja Jeremy Grantham varoitti syyskuun alussa jälleen markkinoiden ”superkuplan” puhkeamisesta.

Sijoitusyhtiö GMO:n perustajiin kuuluva Grantham, 83, varoitti vuoden alussa, että esimerkiksi maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 putoaa lähes 50 prosenttia marraskuun huipustaan.

S&P 500 on pudonnut vuoden aikana 18,5 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi noin 27 prosenttia.

Nyt nähty pudotus on kuitenkin vasta ensimakua, jos luottaa Granthamin arvioon.