Tutkimus: Yhä useampi yritys työllistää kansainvälisiä työntekijöitä – Yli kolmannes sanoo työvoimapulan olevan pahempi kuin koskaan

Baronan teettämän tutkimuksen mukaan yli kolmannes yrityksistä kuvaa työvoimapulaa pahemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Tutkimuksen mukaan 44 prosenttia yrityksistä työllistää kansainvälistä työvoimaa.

Teollisuusalalla kansainvälisten työntekijöiden työllistäminen on yleistä. Romanialainen Gabriel Ionica ja virolainen Indre Pihelgas työskentelivät Skaalan ikkunatehtaalla Karvialla vuonna 2015.

22.9. 2:00

Entistä useampi suomalainen yritys on palkannut kansainvälistä työvoimaa, kertoo palveluyhtiö Baronan Taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus.

44 prosenttia vastanneista työnantajista kertoo työllistävänsä kansainvälisiä työntekijöitä. Osuus on viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin viime syksynä vastaavassa kyselyssä.

Eniten kansainvälistä työvoimaa työllistivät teollisuuden työnantajat, joista 62 prosenttia vastasi työllistävänsä heitä. Toisena oli majoitus- ja ravitsemusala (59 prosenttia).

Kansainvälisellä työvoimalla tarkoitetaan tutkimuksessa ulkomaista työvoimaa sekä Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia, joilla ei ole sujuvaa suomen kielen taitoa.

Kyselyssä kartoitettiin yli 500:n yksityisen ja julkisen työnantajan työvoimatilannetta ja näkemyksiä.

Työvoimapula on vastanneiden työnantajien mukaan pahentunut.

Yli kolmannes työnantajista, 36 prosenttia, kuvailee työvoimapulan olevan nyt pahempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Julkisella sektorilla peräti 52 prosenttia vastanneista sanoo työvoimapulan olevan nyt pahempi kuin koskaan.

Kaikkiaan 55 prosenttia vastanneista kertoo kärsivänsä työvoimapulasta. Julkisella sektorilla heidän osuutensa on peräti 77 prosenttia.

Kyselyn perusteella työnantajat eivät odota työvoimapulan helpottavan. Vastaajista 40 prosenttia arvioi työvoimatarpeen lisääntyvän paljon seuraavan vuoden aikana.

Yhdeksän prosenttia työnantajista kertoi työllistäneensä sotaa paenneita ukrainalaisia.

Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomessa on noin 38 000 tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakenutta ukrainalaista.

”Suomalaisten yritysten onnistumiset Ukrainasta sotaa paenneiden työllistämisessä osoittavat, että osalla työnantajista on kykyä työllistää myös niitä, jotka eivät puhu suomea. Tiedämme silti, että tuhannet hyvin motivoituneet ukrainalaiset eivät ole päässeet työnsyrjään kiinni. Petraamisen varaa on vielä reilusti”, Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kansainvälisten osaajien saatavuus on kyselyn vastaajien mukaan parantunut.

Heikko kielitaito koetaan yhä kansainvälisen työvoiman palkkaamisen suurimmaksi esteeksi. Sitä piti vähintään melko suurena haasteena 64 prosenttia työnantajista.

Englanniksi ei voi työskennellä 39:ssä prosentissa työpaikoista.

Suurimmaksi syyksi palkata kansainvälistä työvoimaa työnantajat mainitsevat työvoimapulan.

16 prosenttia kansainvälisiä työntekijöitä työllistäneistä mainitsee syyksi myös sen, ettei Suomesta löydy riittävää osaamista.