Japanin raha­politiikka erkanee kauemmas verrokki­maista – Valtio ryhtyi toimiin jenin pönkittämiseksi ensi kerran sitten vuoden 1998

Japanin jeni luisui niin heikoksi, että valtio ryhtyi poikkeuksellisiin toimiin.

Japanin jeni on heikentynyt tänä vuonna jo viidenneksen Yhdysvaltojen dollariin nähden.

22.9. 18:34

Japani ryhtyi torstaina pönkittämään valuuttansa arvoa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998.

Japanin jenin arvo on sukeltanut tänä vuonna jo viidenneksen Yhdysvaltojen dollariin nähden. Valuutan arvo nousi 2,3 prosenttia Japanin väliintulon ansiosta sen jälkeen, kun arvo putosi 145,9 jeniin dollarilta.

”Olemme ryhtyneet toimiin”, kertoi varatalousministeri Masato Kanda uutistoimisto Reutersin mukaan.

Valtion väliintulon jälkeen jenin arvo nousi muutamassa minuutissa niin, että dollarin sai reilulla 140 jenillä.

Valuutan pönkittäminen on hyvin harvinaista. Viimeksi Japani on puuttunut heikon jenin arvoon Aasian talouskriisissä vuonna 1998. Tuolloin dollarin ostamiseen tarvittiin 146 jeniä.

Valtio päätti puuttua peliin vain hetkeä sen jälkeen, kun Japanin keskuspankista saatiin tietoja, ettei ohjauskorkoihin aiota koskea. Japani on viimeinen valtio, jossa ohjauskorot ovat vielä negatiivisen puolella. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Euroopan keskuspankki ovat ryhtyneet nostamaan korkoja voimakkaasti taklatakseen inflaatiota.

Valuutan heikkenemisen ajatellaan yleisesti olevan hyväksi vientiyrityksille, koska niiden suhteellinen hintakilpailukyky kansainvälisessä kaupassa paranee. Samalla valuutan heikkeneminen voi leikata kansalaisten kukkaroista, koska ulkomailta tuodut tavarat kallistuvat.

Vuonna 2011 Japani heikensi toimillaan valuutan arvoa, ja keskuspankin kautta myytiin yli kaksi biljoonaa jeniä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita