Vuoden euribor-korko nousi 2,5 prosenttiin, markkinat odottavat nopean nousun jatkuvan – laskuri näyttää, miten nousu vaikuttaa asumismenoihisi

Suomen yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor on viimeksi ollut yhtä korkealla finanssikriisin jälkimainingeissa vuonna 2009.

Vuoden euriborin kova nousu osuu asuntovelalliseen, kun asuntolainan tarkistuspäivä koittaa.

23.9. 15:10

Suomen yleisin asuntolainan viitekorko, 12 kuukauden euribor, nousi perjantaina jo 2,5 prosenttiin. Torstaina 12 kuukauden euribor oli 2,442 prosenttia.

Vuoden euribor on noussut viime viikkoina kovaa vauhtia. Korko ylitti kahden prosentin rajan kaksi viikkoa sitten, perjantaina 9. syyskuuta.

Nousutahtia kuvaa, että viitekorko on noussut vajaassa kahdessa kuukaudessa 1,463 prosenttiyksikköä. Elokuussa viitekorko nousi nopeinta vauhtia koko euriborin historian aikana.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi torstaina Twitterissä, että nousu jatkuu vielä.

”Korkojen nousu jatkuu huimin harppauksin, kun keskuspankit signaloivat entistä selvemmin, että taloutta pitää jarruttaa kovaa inflaatio-ongelman selättämiseksi. 12kk:n euriborin hinnoitellaan nyt nousevan jo selvästi yli kolmeen prosenttiin, mikä varmasti näkyy eurotaloudessakin”, von Gerich kirjoitti.

Lue lisää: Asuntolainojen viitekorko nousee nyt ennätysvauhtia – Laskuri kertoo, miten korkojen nousu nostaa asumismenojasi

Vuoden euriborin nousu osuu asuntovelallisen kukkaroon, kun asuntolainan tarkistuspäivä tulee eteen. Asuntolaina määräytyy pankkien myöntämän lainamarginaalin sekä viitekoron mukaan.

Pitkään negatiivisena pysytellyt vuoden euribor lähti nousuun alkuvuodesta. Se kääntyi positiiviseksi huhtikuussa ja ylitti yhden prosentin rajapyykin kesäkuussa.

Viitekorko liikkui yhden prosentin kahta puolta elokuun puoliväliin asti, jolloin se lähti nykyiseen nousuunsa.

Markkinakorot ovat nousseet tänä vuonna poikkeuksellisen nopeasti, kun rahamarkkinat ovat ennakoineet Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristymistä.

EKP nosti ohjauskorkojaan syyskuun alussa 0,75 prosenttiyksikköä ja viesti poikkeuksellisen suoraan, että syksyn mittaan on tulossa useita koronnostoja.

Keskuspankki aloitti rahapolitiikan kiristämisen heinäkuun lopussa, jolloin ohjauskorkoja nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä.

Nostamalla korkoja ja kiristämällä rahoitusoloja EKP pyrkii hillitsemään erittäin vauhdikkaaksi kiihtynyttä inflaatiota. EKP:n tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti, mutta tällä hetkellä se on huomattavasti kovempi.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli elokuussa euroalueella 9,1 prosenttia.

Päivittäin julkaistavat euromaiden yhteiset euribor-viitekorot otettiin käyttöön vuoden 1999 alussa. Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisissä lokakuussa 2008.

Kriisihuippujen jälkeen viitekorko laski nopeasti, mutta kipusi vielä hetkellisesti yli kahteen prosenttiin vuonna 2011. Vuoden 2012 aikana vuoden euribor laski jo alle yhden prosentin ja vuonna 2016 se putosi pakkaselle, josta viitekorko nousi positiiviseksi vasta tänä keväänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita