Bloomberg: Saksa valmistelee vauhdikkaasti toimia kaasu­kriisin vaatimaa säännöstelyä varten

Saksa valmistautuu kaasukriisiin ja siihen, että viranomaisten täytyy ryhtyä säännöstelemään kaasunjakelua.

Kaasu on ollut tänä vuonna ennätyskallista, ja pian Saksassa saatetaan joutua turvautumaan säännöstelyyn. Kaasua käytetään esimerkiksi leipomoiden uunien lämmitykseen, kuten Münchenissa sijaitsevassa Bonert-leipomossa.

23.9. 22:03

Saksassa päätetään ensi viikolla uuden verkkoalustan luomisesta kaasukriisin edellyttämiä säännöstelytoimia varten, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Säännöstelyä varten varautuminen kertoo kiristyvästä tilanteesta Saksan energianäkymissä, vaikka energiansäästökampanjat ovat jo alkaneet. Saksa on ollut erittäin riippuvainen Venäjän tuontikaasusta.

Uudella alustalla tunnistettaisiin niin kutsutut suojaamattomat kaasuasiakkaat, joita säännöstely koskisi. Bloombergin mukaan näihin kuuluvat esimerkiksi 2 500 Saksan suurinta kaasunostajaa.

Saksan sähköverkosta ja kaasusta vastaavan Bundesnetzagenturin alustalle pitäisi rekisteröityä viimeistään lokakuun lopussa. Jos markkinatilanne heikkenee lämmityskaudella sääntelyvaiheeseen saakka, Bundesnetzagentur tekisi päätökset kaasun jakelusta.

Maakaasulla on ollut suuri rooli saksalaiskotien lämmityksessä. Kaasusta hieman alle 40 prosenttia on virrannut teollisuuden tarpeisiin.

Kotitaloudet kuuluvat kaasunjakelussa suojattuihin asiakkaisiin, joille kaasutoimitukset hoidetaan niin pitkään kuin se on mahdollista. Myös esimerkiksi sairaalat ja koulut kuuluvat tähän ryhmään. Kaasukriisin iskiessä ne olisivat ensisijassa siinä, kenelle kaasua jaellaan.

Saksan valtio on pyytänyt kaasuntoimittajilta lisätietoja niiden kaasuverkostosta, jotta näiden suojattujen asiakkaiden tilanne voidaan turvata.

Kaasua saatetaan joutua säännöstelemään, koska sotimaan lähtenyt Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Nord Stream 1 -putken kautta kokonaan.

Saksan valtion käsiin ajautuneen Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach sanoi syyskuun alussa, että ”Saksa saattaa joutua harkitsemaan kaasun säännöstelyä”.

Maubach totesi, että hallitus haluaa välttää säännöstelyn niin pitkään kuin se on mahdollista, koska se olisi ”katastrofi monesta syystä”.