Tuore valtiovarain­ministeri sai punnan ja korot sekaisin, osa Britannian pankeista keskeytti asunto­lainojen myöntämisen

Britannian hallituksen budjettilinjaukset ovat heikentäneet punnan kurssia ja nostaneet maan valtionlainojen korkoja viime päivinä. Markkinaolosuhteet ovat niin epävarmat, ettei osa Britannian asuntolainaajista pysty hinnoittelemaan lainoja.

Britannian pääministeri Liz Truss ja valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng.

27.9. 16:58 | Päivitetty 27.9. 17:34

Britannian punnan ja maan valtionlainojen markkinamyllerrys sai osan brittipankeista keskeyttämään asuntolainojen myöntämisen uusille asiakkaille maanantaina.

Brittimedioiden mukaan asuntolainaamisen lopettivat väliaikaisesti Virgin Money ja Skipton Building Society. Lisäksi maan suurin asuntolainapankki Halifax kertoi vetävänsä osan asuntolainatuotteistaan pois myynnistä.

Asuntolainaajat eivät pysty hinnoittelemaan tuotteitaan punnan viime päivien voimakkaan heikentymisen ja Britannian valtionlainojen markkinakorkojen jyrkän nousun takia.

Brittilehti The Guardianin mukaan hinnoitteluprosessi perustuu yleensä vain kahden viikon talous- ja korkoennusteeseen. Markkinaolosuhteet ovat nyt kuitenkin niin epävarmat, ettei korkonäkyvyyttä ole edes muutamaksi viikoksi.

Virgin Moneyn ja Skiptonin tiedottajat kertoivat The Guardianille, että kumpikin pankki yrittää jatkaa asuntolainatuotteiden tarjoamista viikon loppupuolella.

Britannian asuntolaina-asiantuntijoiden mukaan kyseessä on finanssikriisin jälkeen ensimmäinen kerta, kun pankit joutuvat vetämään tuotteitaan pois myynnistä.

Asuntolainameklari John Charcolin analyytikko Ray Boulger sanoo talouslehti Financial Timesille, että asuntolainaajien täytyy nostaa asuntolainojensa korkoja merkittävästi Britannian valtionlainojen korkojen hurjan nousun takia.

Brittipankit käyttävät varainhankinnassaan markkinoiden swap-korkoihin kytkettyjä tuotteita. Swap-korot puolestaan seuraavat Britannian valtionlainojen korkoja.

Boulger ennustaa, että myös moni muu asuntolainapankki joutuu keskeyttämään väliaikaisesti asuntolainojen myöntämisen.

Britannian markkinamyllerrys alkoi perjantaina, kun tuore valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng esitteli hallituksen finanssipoliittista linjaa.

Minibudjetiksi kutsuttu paketti lisää merkittävästi tukea kansalaisten ja yritysten sähkölaskuihin sekä isoja veronalennuksia. Taloutta elvyttävä paketti on tarkoitus maksaa lisäämällä maan valtion velkaa.

Viikonloppuna Kwarteng kommentoi edelleen, että veronalennuksia on tulossa lisää perjantaina julistettujen lisäksi.

Sijoittajat hermostuivat valtiovarainministeriön suunnitelmista lisätä valtion velkaa ja elvyttävän budjetin vaikutuksista inflaatioon. Valuutta- ja korkomarkkinoilla on koettu perjantain jälkeen valtavia liikkeitä.

Punnan kurssi suhteessa Yhdysvaltojen dollariin romahti perjantaina yli 3,5 prosenttia ja painui maanantaina pahimmillaan yli kuusi prosenttia. Punnan kaltaisen vaihdetun valuutan arvo vaihtelee normaalina päivänä korkeintaan alle prosentin.

Korkomarkkinoilla Britannian kaksivuotisen valtionlainan markkinakorko nousi perjantain ja maanantain aikana yli sata korkopistettä. Yleensä valtionlainojen korot muuttuvat päivässä enintään kymmenen korkopistettä.

Englannin keskuspankki BOE rauhoitteli markkinoita maanantai-illalla tiedotteella. BOE:n pääjohtaja Andrew Bailey sanoi tiedotteessa, että keskuspankki seuraa rahoitusmarkkinoiden tilannetta ”hyvin tarkkaan” ja että keskuspankki ”ei epäröi” muuttaa ohjauskorkoaan niin paljon kuin on tarpeen palauttaakseen inflaation kahden prosentin tavoitteeseen.

Tiistaina markkinamyllerrys näytti rauhoittumisen merkkejä. Punta liikkui tiistaina aamupäivällä 1,2 prosenttia vahvistuneena 1,0817 dollarissa. Myös valtionlainojen korot olivat laskussa.

Punta romahti maanantaina 1,0327 dollariin eli ennätyshalvaksi suhteessa dollariin, ja markkinoilla odotetaan, että punnan heikentyminen jatkuu. Sijoittajat spekuloivat, että punta liukuu tasavahvaksi suhteessa dollariin ja yhtä dollaria halvemmaksi.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan johdannaismarkkinat laskevat, että punta halpenee yhteen dollariin 43 prosentin todennäköisyydellä vuoden loppuun mennessä.

Japanilainen investointipankki Nomura ennustaa samaan aikaan, että punta heikkenee alle yhden dollarin vuoden loppuun mennessä. Myös amerikkalainen Morgan Stanley heikensi maanantaina puntaennustettaan ja odottaa punnan olevan tasavahva dollaria vastaan vuoden lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita