Vuoden euribor-korko nousi jo yli 2,6 prosenttiin – laskuri näyttää, miten nousu vaikuttaa asumismenoihisi

Asuntovelalliseen euriborin nousu osuu lainan tarkistuspäivänä.

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty euribor kohoaa nyt vauhdilla.

27.9. 12:52

Suomessa asuntolainoissa käytetyin viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi tiistaina jo 2,625 prosenttiin. Viime perjantaina se oli 2,5 prosenttia ja maanantaina 2,563 prosenttia.

Viimeksi vuoden euribor on ollut yhtä korkealla finanssikriisin jälkimainingeissa vuonna 2009.

Korko on noussut viime viikkoina kovaa vauhtia. Se ylitti kahden prosentin rajan perjantaina 9. syyskuuta. Elokuussa viitekorko nousi nopeinta vauhtia koko euriborin historian aikana.

Päivittäin julkaistavat euromaiden yhteiset euribor-viitekorot otettiin käyttöön vuoden 1999 alussa. Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisissä lokakuussa 2008.

Kriisihuippujen jälkeen viitekorko laski nopeasti, mutta kipusi vielä hetkellisesti yli kahteen prosenttiin vuonna 2011. Vuoden 2012 aikana vuoden euribor laski jo alle yhden prosentin ja vuonna 2016 se putosi pakkaselle, josta viitekorko nousi positiiviseksi vasta tänä keväänä.

Euriborin nousu osuu asuntovelallisen kukkaroon, kun asuntolainan tarkistuspäivä tulee eteen. Asuntolaina määräytyy pankkien myöntämän lainamarginaalin sekä viitekoron mukaan.

Pitkään negatiivisena pysytellyt vuoden euribor lähti nousuun alkuvuodesta. Se kääntyi positiiviseksi huhtikuussa ja ylitti yhden prosentin rajapyykin kesäkuussa.

Viitekorko liikkui yhden prosentin kahta puolta elokuun puoliväliin asti, jolloin se lähti nykyiseen nousuunsa.

Markkinakorot ovat nousseet tänä vuonna poikkeuksellisen nopeasti, kun rahamarkkinat ovat ennakoineet Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristymistä.

EKP nosti ohjauskorkojaan syyskuun alussa 0,75 prosenttiyksikköä ja viesti poikkeuksellisen suoraan, että syksyn mittaan on tulossa useita koronnostoja.

Keskuspankki aloitti rahapolitiikan kiristämisen heinäkuun lopussa, jolloin ohjauskorkoja nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä.

Nostamalla korkoja ja kiristämällä rahoitusoloja EKP pyrkii hillitsemään erittäin vauhdikkaaksi kiihtynyttä inflaatiota. EKP:n tavoitteena on kahden prosentin inflaatiovauhti, mutta tällä hetkellä se on huomattavasti kovempi.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli elokuussa euroalueella 9,1 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan