Facebookin emoyhtiö Meta aikoo vähentää henkilöstöään ensimmäistä kertaa historiassaan

Facebookin emoyhtiön Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi työntekijöille yhtiön säästöohjelmasta.

Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi työntekijöille, että yhtiö aikoo vähentää kulujaan.

30.9. 16:15

Aiemmin Facebookina tunnettu sosiaalisen median jättiyhtiö Meta jäädyttää rekrytointinsa ja järjestelee tiimejään uudelleen kulujen vähentämiseksi, kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja talouslehti Financial Times.

Bloombergin mukaan yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi asiasta koko henkilöstölle tarkoitetulla kyselytunnilla.

Zuckerbergin mukaan Meta tulee luultavasti olemaan ensi vuonna pienempi kuin tänä vuonna, mikä tarkoittaisi yhtiön työtekijöiden määrän vähentämistä ensimmäistä kertaa sen historiassa. Bloombergin mukaan Zuckerbergin esiin tuoma säästöohjelma on niin ikään vuonna 2004 perustetun yhtiön ensimmäinen merkittävä kululeikkaus.

”Yhtiön 18 ensimmäisen vuoden aikana me kasvoimme nopeasti käytännössä joka vuosi. Viime aikoina liikevaihtomme on ensimmäistä kertaa pysynyt paikallaan tai laskenut hieman”, Zuckerberg sanoi Bloombergin mukaan.

Metan osakkeen hinta putosi lähes 3,7 prosenttia torstaina Zuckerbergin kommenttien tultua julkisuuteen. Osakkeen hinta on pudonnut tänä vuonna jo lähes 60 prosenttia.

Zuckerberg varoitti jo aiemmin kesällä, että yhtiö tulee hidastamaan sen työntekijämäärän kasvua. Yhtiöllä oli kesäkuun lopussa yli 83 500 työntekijää, mikä oli 32 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Bloomberg kertoo Zuckerbergin sanoneen, että useimpien Metan tiimien määrärahoja tullaan leikkaamaan. Se voisi Bloombergin näkemien kommenttien mukaan tarkoittaa lähtevien työntekijöiden paikkaamatta jättämistä, ihmisten siirtämistä tiimeistä toisiin tai heikosti pärjäävien työntekijöiden puskemista ulos yhtiöstä.

”Olin toivonut, että talous olisi tasaantunut selvästi tässä vaiheessa. Se ei vaikuta vielä tehneen niin, joten haluamme varautua jokseenkin konservatiivisesti”, Bloomberg kertoo Zuckerbergin sanoneen.

Financial Timesin (FT) mukaan Metan henkilöstöjohtaja Lori Goler lähetti Zuckerbergin kommenttien jälkeen henkilöstölle viestin, jonka mukaan yhtiö jäädyttää perjantaista alkaen uusien työtarjousten tekemisen, kunnes rekrytointien jäädytys puretaan myöhemmin tänä vuonna.

”Vuoden 2023 budjettimme tulee olemaan erittäin tiukka kaikille tiimeille, kun yritämme minimoida kuluja”, Goler kirjoitti FT:n mukaan.

Hurjaa vauhtia vuosikausien ajan kasvaneen yhtiön nousukiito on hidastunut viime aikoina, kun maailmantalouden nuiva tila on iskenyt sen tärkeimpään liiketoimintaan eli mainostuloihin.

Yhtiö kertoi heinäkuun lopulla, että sen liikevaihto putosi toisella neljänneksellä ensimmäistä kertaa yhtiön pörssilistautumisen jälkeen.

Samalla yhtiön lippulaiva-alustan eli Facebookin käyttäjämäärien kasvu on hidastunut. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Facebookin käyttäjämäärät jopa laskivat ensimmäistä kertaa joillain mittareilla.

Tämän lisäksi suuren suosion saavuttanut Tiktok on monien arvioiden mukaan vienyt käyttäjiä Facebookin omistamalta Instagramilta ja Meta on panostanut valtavasti resursseja etenkin Zuckerbergin eteenpäin ajaman metaversumin kehittämiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan