Ruotsin asuntohinnat pienenivät roimasti syyskuussa

Hintojen odotetaan putoavan kevääseen mennessä 20 prosenttia huipustaan.

2.10. 16:16

Asuntojen hinnat Ruotsissa jatkoivat syyskuussa luisuaan. Asuntorahoitukseen erikoistuneen SBAB-pankin ja Booli-välittäjän indeksi putosi eniten sitten perustamisvuotensa 2013.

Asumisoikeusasuntojen hinnat ovat alueesta riippuen pienentyneet 8–10 prosenttia korkeimmalta tasoltaan. Omakotitalojen hinnat ovat Suur-Tukholman ja Suur-Göteborgin alueilla pudonneet jo yli 14 prosenttia.

SBAB ennakoi, että korkojen nousu voi kevääseen mennessä syöstä hinnat 20 prosentin laskuun huipustaan.

Omakotitalot halpenivat Pohjois-Ruotsissa yli viisi prosenttia ja Göteborgin seudulla lähes yhtä paljon. Tukholman seudulla pudotus oli elokuusta liki neljä prosenttia. Koko maassa asumisoikeusasuntojen hinnat laskivat 1,2 prosenttia ja omakotitalojen 1,8 prosenttia.

”Nämä ovat kyllä aika kovia pudotuksia yksittäiselle kuukaudelle”, sanoi SBAB:n pääekonomi Robert Boije.

Boije huomauttaa, että ennusteessa ei ole edes laskettu mukaan korkeiden sähkönhintojen vaikutusta.

”Se viittaa siihen, että asuntojen hintojen suunta voi olla vielä jyrkemmin alaspäin”, hän sanoi.

Boijen mukaan hintoihin on odotettavissa reippaita pudotuksia useamman kuukauden ajan. Korkojen vaikutus ruotsalaisten asumismenoihin on suuri, koska asuntolainat ovat usein suuria ja pitkiä.

Lainojen lyhentäminen vähintään 1 tai 2 prosentilla vuodessa tuli pakolliseksi vasta vuonna 2016. Jos laina on alle puolet asunnon arvosta, eikä se ole suurempi kuin 4,5 kertaa lainanottajan vuositulot, voi velallinen maksaa lainasta vain korot.

Ruotsissa toimivat pankit tarjoavat tällä hetkellä uusia viiden vuoden kiinteäkorkoisia asuntolainoja noin 4,4–4,6 prosentin korolla.

Suomessa hintojen kehitys on ollut samansuuntainen kuin Ruotsissa, mutta ei yhtä raju. Tilastokeskus kertoi viime viikolla, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa koko maassa 1,4 prosenttia heinäkuuhun verratuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita