Britannian valtiovarain­ministeri Kwarteng: ”Suunnitelmamme aiheutti hieman turbulenssia”

Täyskäännös veroleikkauksen suhteen on arvovaltatappio pääministeri Trussille ja valtiovarainministeri Kwartengille.

Valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin (vas.) Britannian pääministerin Liz Trussin vieressä konservatiivipuolueen puoluekokouksen avajaisissa Birminghamissa sunnuntaina.

3.10. 9:08 | Päivitetty 3.10. 18:36

Britanniassa valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng ilmoitti maanantaina peruvansa arvostelua herättäneet rikkaimpien verokevennykset.

”Suunnitelmamme aiheutti hieman turbulenssia. Ymmärrän sen. Olemme kuunnelleet, ja nyt haluan keskittyä tavoitteisiimme”, Kwarteng sanoi vuosittaisen konservatiivipuolueen konferenssin puheessaan maanantai-iltana.

”Meidän täytyy mennä eteenpäin. Kansa odottaa, että hoidamme homman.”

Kwarteng puolusti hallituksen talouslinjaa, joka korostaa talouskasvua ja myös verojen kevennystä. Hän kuvaili hallituksen suunnitelmaa ”uskottavaksi ja kestäväksi”.

”Uskomme, että ihmisten täytyy saada pitää enemmän ansaitsemistaan rahoista. Se ei ole radikaalia eikä vastuutonta. Tarvitsemme uutta lähestymistapaa, joka keskittyy talouskasvuun.”

Kwarteng oli ilmoittanut rikkaimpien verokevennysten perumisesta aiemmin maanantaina.

”On tullut selväksi, että 45 prosentin verokannan poistamisesta on tullut häiriötekijä kokonaisvaltaiselle tehtävällemme, joka vastaa maatamme koskeviin haasteisiin”, Kwarteng sanoi Twitterissä julkaistussa kirjoituksessaan.

”Tästä syystä ilmoitan, että emme tule jatkamaan 45 prosentin verokannan poistamista. Me ymmärrämme ja me olemme kuunnelleet.”

Asiasta kertovat muun muassa yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

BBC:n haastattelussa maanantaiaamuna ollut Kwarteng kiisti, että verohelpotus olisi ollut virhe. Hän ei omien sanojensa mukaan ollut myöskään harkinnut eroavansa tehtävästä peruutuksen myötä.

Kwarteng ei myöskään pidä todennäköisenä, että Britanniassa tehtäisiin uusia leikkauksia julkisen sektorin menoihin.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen edustaja Rachel Reeves sanoi, että hallitus on tuhonnut uskottavuutensa talousasioissa. Lisäksi täyskäännös on hänen mukaansa vahingoittanut luottamusta Britannian talouteen.

Konservatiivit ovat kokoontuneet maanantaina puoluekokoukseensa Birminghamiin. Peruutuspäätös tehtiin saman päivänä, kun Kwarteng aikoo pitää puheensa kokouksessa.

Kwarteng julkisti niin sanotun minibudjettinsa vain kymmenen päivää sitten. Yhtenä toimena budjetissa oli 45 prosentin tuloveron poistaminen rikkaimmilta tulonsaajilta.

Minibudjetin esittely johti suuriin ongelmiin ja jopa paniikkiin Britannian finanssimarkkinoilla viime viikolla. Monet brittien eläkeyhtiöt ajautuivat äkilliseen rahapulaan ja myivät omistuksiaan markkinoille pakon edessä useiden päivien ajan.

Mediatietojen mukaan markkinapaniikki juontui Britannian eläkesijoittajien ongelmista.

Lue lisää: Brittien eläkeyhtiöt olivat lähellä romahdusta tällä viikolla – Voisiko sama tapahtua Suomessa?

Punnan arvo nousi Reutersin mukaan hieman sen jälkeen kun Kwarteng ilmoitti täyskäännöksestä.

Entinen liikenneministeri Grant Shapps oli BBC:n mukaan varoittanut Britannian pääministeriä Liz Trussia siitä, että esitys veronkevennyksistä ei olisi saanut riittävää kannatusta parlamentissa.

Sky News -televisiokanavan mukaan peruutuspäätös tehtiin lyhyessä ajassa. Kanavan toimittajan Beth Rigbyn mukaan puolueen sisällä oli kytemässä kapina, jonka takia hallituksen piti ”lopettaa riita” erittäin nopeasti.

Monet hallituspuolue konservatiivien jäsenistä olivat kritisoineet Kwartengin budjettiesitystä. Sen katsottiin muun muassa tarjoavan helpotusta vain rikkaimmille ja nostavan valtiontalouden velkasuhteen liian korkeaksi.

Reutersin ja The Financial Times -lehden mukaan täyskäännös veroleikkauksen suhteen on ”nöyryytys” pääministeri Trussille ja valtiovarainministeri Kwartengille. FT:n mukaan u-käännös murentaa vakavasti ministerien arvovaltaa.

Kaksikko on lehden mukaan myös lukenut täysin väärin sekä puolueensa että kansan kantoja asiaan elinkustannuskriisin keskellä.

Vielä sunnuntaina Truss puolusti verokevennyksiä sanomalla niiden olevan osa ”kokonaisvaltaista pakettia, joka tekee verojärjestelmästämme yksinkertaisemman ja alhaisemman”.

Lue lisää: Liz Truss ei peräänny rikkaita suosivasta veroalesta, mutta myöntää esittelyn menneen pieleen

Lue lisää: Uusi brittihallitus tuhosi suosionsa vain muutamassa viikossa

Lue lisää: Britannian työväenpuolue puhkuu itsevarmuutta, kun konservatiivihallitus kompuroi: ”Nyt on tunne, että voitamme seuraavat vaalit”

Oikaisu 3.10.2022 kello 10.10: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Kwasi Kwarteng ei kirjoittanut, että 45 prosentin veroleikkauksen poistamisesta on tullut häiriötekijä. Sen sijaan 45 prosentin verokannan poistamisesta on tullut häiriötekijä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita