Brittihallitus korjaili itse­aiheutettuja tuhoja, takin­kääntö auttoi ehkä hetkeksi

Brittihallitus perui rikkaiden veroalen poliittisen pakon edessä. Valtiovarainministerin maanantaisessa puheessa ei kuultu uusia irtiottoja, vaan palattiin turvallisiin teemoihin eli EU:n ja opposition ryöpyttämiseen, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng puhui konservatiivipuolueen kokouksessa Birminghamissa maanantaina.

3.10. 20:29

Lontoo

Kun Britannian valtiovarain­ministeri Kwasi Kwarteng astui maanantaina puoluekokous­väen eteen Birminghamissa, tavoitteli hän ehkä kevyttä ja itseironista aloitusta:

”Onpas ollut päivä.”

Miten muutenkaan voisi aloittaa puheensa poliitikko, joka on juuri tehnyt kaikkien aikojen takinkäännöksen.

Kwarteng oli yllättänyt kaikki varhain maanantaiaamuna vahvistamalla, että hallitus peruu isotuloisten veroalen. Korkeimman eli 45 prosentin verokannan poistamisesta oli ilmoitettu vain runsas viikkoa aiemmin.

Arvostelua ja tuohtumusta herättänyt uudistus päätyi pikavauhtia romukoppaan, koska Kwarteng ja pääministeri Liz Truss huomasivat konservatiivihallituksen suosion sulavan vielä nopeammin.

Oli pelastettava hallitus. Rikkaat heitettiin – kerrankin – yli laidan.

Nyt brittihallitus sai ainakin hetken hengähdystauon.

Yougov-yhtiön maanantaina julkistaman pikakyselyn mukaan valtaosa sekä briteistä – kuten myös juuri konservatiivien äänestäjistä – katsoo hallituksen toimineen oikein peruessaan isotuloisten veronkevennykset.

Siitä on vain noin kuukausi, kun Trussin uusi hallitus aloitti. Lyhyessä ajassa konservatiivi­hallitus on ehtinyt tehdä jo useamman oman maalin.

Veronkevennysten lupaaminen suurituloisille oli virhearvio aikana, jolloin yhä useamman rahat eivät riitä edes normaaliarkeen. Edes monien konservatiivien piirissä varakkaiden veroalea ei ole pidetty hyvänä ideana.

Virhearvio oli myös se, kuinka veronalennusuutisen annettiin peittää alleen paljon olennaisempi ja laaja-alaisempi talousohjelma: hallitus tukee Britannian asukkaiden ja yritysten energialaskuja kymmenillä miljardeilla punnilla. Maanantaina Kwarteng yritti muistuttaa puoluekokous­yleisöä myös näistä hallituksen niin sanotuista hyvistä teoista.

Kolmas oma maali on ollut se, kuinka vähäisin valmisteluin, keskusteluin ja eri tahojen konsultoinnein Kwartengin ”minibudjetti” alun perin rakennettiin. Markkinat säikähtivät niin minibudjetin sisältöä kuin myös tapaa, jolla se toissa viikon perjantaina julkistettiin.

Kuten Kwarteng itse maanantaina sanoi, on ollut ”pientä turbulenssia”.

Puheessaan Kwarteng yritti palauttaa hallituksen luottamusta. Hän viittasi niin Englannin keskuspankkiin kuin valtiontaloutta valvovaan riippumattomaan elimeenkin (Office for Budget Responsibility eli OBR) ja sanoi myös, että kestävään kasvuun ei ole tietä ilman vastuullista finanssipolitiikkaa.

Ei siis enää yllätyksiä, kuului vieno viesti.

Perusviesti Kwartengilla oli kuitenkin sama kuin aiemminkin: kasvu on ykköstavoite, ja kasvua haetaan muun muassa veronalennuksin.

Uusia poliittisia avauksia hän ei maanantaina tehnyt. Se oli markkinoiden rauhoittamisen kannalta todennäköisesti aivan oikea ratkaisu.

Sen sijaan Kwarteng palasi tuttuihin ja turvallisiin teemoihin, kuten EU-lainsäädännön ja työväenpuolueen ryöpyttämiseen.

Harva brexiteerikään tuskin uskoo enää tosissaan, että EU-lainsäädäntö edelleen ”jarruttaa” Britannian kehitystä. Retorisena keinona se näytti kuitenkin yhä konservatiivien keskuudessa toimivan. Markkinatkaan eivät säikähdä poliittista täyttöpuhetta.