Asuntokauppa hidastuu selvästi: Kiinteistömaailman kaupat vähenivät 15 prosenttia

Suomen Kiinteistönvälittäjät arvioi, että asuntokaupan hidastuminen on väliaikainen reaktio taloustilanteeseen.

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat pidentyneet selvästi tänä vuonna.

4.10. 10:01

Asuntomarkkinoiden lievä hidastuminen tänä syksynä on luonnollinen ja väliaikainen reaktio korkojen ja elinkustannusten nousuun, arvioi Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL asuntomarkkinaennusteessaan loppuvuodelle.

SKVL:n jäsenyrityksissä asuntokauppoja tehtiin syyskuussa 3 prosenttia vähemmän kuin elokuussa. Asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat myös pidentyneet selvästi tänä vuonna.

”Ihmisten tarve vaihtaa asuntoja ei ole kuitenkaan muuttunut ja aiheuttaa sen, että hiljaisemman hetken jälkeen markkinoilla on odotettavissa vilkkaampi vaihe, kun patoutunut tarve purkautuu suurempaan kysyntään ja tarjontaan”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo tiedotteessa.

SKVL:n mukaan kyse ei ole markkinoiden romahduksesta, vaan markkinat ovat kysyntäpiikin jälkeen palanneet viiden vuoden keskimääräiseen volyymiin.

”Ennusteemme mukaan loppusyksy tulee olemaan keskimäärin noin 5 prosenttia edellistä vuosineljännestä hiljaisempi ja hinnat keskimäärin noin 2–3 prosentin laskussa.”

Myös Kiinteistömaailma julkaisi tiistaiaamuna syyskuun asuntokauppatietoja. Kiinteistömaailma myi kaikkiaan syyskuussa 981 asunto- ja kiinteistökauppaa.

Luku oli yhtiön tiedotteen mukaan noin 15 prosenttia keskimääräistä matalampi. Viime vuodesta kauppamäärät putosivat yli 19 prosenttia.

”Nopeasti nousseet elinkustannukset ja erilaiset epävarmuudet ovat jo useamman kuukauden ajan leikanneet kauppamääristä vajaan viidenneksen, eikä syyskuu tuonut tähän muutosta. Lähimmäs viime syksyn kauppamääriä yllettiin pääkaupunkiseudulla, erityisesti Espoossa ja Vantaalla”, sanoo Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita