Pörssisähkön hinta keikahtaa kovien tuulten ansiosta jopa negatiiviseksi

Kovat tuulet saapuvat Suomeen ja tykittävät tuulivoiman tuotannon ennätykseen.

Tuulivoiman tuotannon heilahtelu vaikuttaa isosti pörssisähkön hintaan Suomessa.

4.10. 17:32 | Päivitetty 4.10. 19:22

Pörssisähkön hinta romahtaa myöhään keskiviikon ja torstain välisenä yönä jopa miinusmerkkiseksi.

Sähköpörssi Nordpoolin mukaan pörssisähkö maksaa Suomessa tunnin ajan -0,019 senttiä kilowattitunnilta torstaina keskiyöllä eli keskiviikkona kello 23 Keski-Euroopan aikaa.

”Huomenna tunnin ajan sähkön hinta [on] täpärästi negatiivinen. Pörssisähkön ostajan saunapäivä?” kirjoittaa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun yksikön päällikkö Mikko Heikkilä twiitissään.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan perusteella. Keskiviikkona myöhään alkuyöstä sähkö on siis hetken ajan käyttäjälle liki ilmaista. Esimerkiksi viime perjantaina pörssisähkön hinta veroineen oli keskimäärin 46,7 senttiä kilowattitunnilta.

Perjantai-iltana hinta nousi niin korkealle, että esimerkiksi parin tunnin saunominen maksoi yli viisi euroa, jos saunojan sähkösopimus perustui pörssisähköön.

Negatiivinen markkinahinta tarkoittaa periaatteessa sitä, että sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle. Pörssisähköön sidotun sopimuksen ottaneet saavat alennusta laskuunsa, kun hinta on negatiivinen.

Todellisuudessa pörssisähkö­sopimuksissakin on yleensä kiinteä perusmaksu, joten vaikka markkinahinta olisi pitkään negatiivinen, laskuun jäisi silti maksettavaa. Lisäksi energiayhtiöt lisäävät markkinahinnan päälle asiakkaalta laskutettavan marginaalin, joka vaihtelee yhtiöittäin.

Hintojen laskun taustalla on tuulivoima, jossa päivävaihtelua on muutenkin eniten. Fingridin julkaiseman ennusteen mukaan tuulivoiman tuotantomäärä lähtee nousemaan jo keskiviikkoaamuna. Illalla ja yöllä tuulivoiman tuotannon ennustetaan nousevan korkeammalle tasolle kuin kertaakaan koko tänä vuonna.

Hinnat keikahtavat negatiivisen puolelle, koska tuotanto on suurempaa kuin kulutus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on keskiviikkoiltana navakkaa tai jopa kovaa erityisesti Länsi-Suomessa, jossa sijaitsee valtaosa Suomen tuulivoimaloista.

Torstaiksi Suomeen on luvattu jopa ”autoja heitteleviä” ja ”puita kaatavia” puuskia. Kovien tuulten on määrä jatkua useamman päivän ajan.

Lue lisää: Autoja heittelevät puuskat riepottelevat kohta Suomea: ”Kannattaa olla tarkkana”

Illalla tuulivoiman tuotanto nousee ennusteen mukaan keskimäärin 3 267 megawattituntiin ja torstain vastaisena yönä tuotanto on vieläkin suurempaa. Esimerkiksi tiistaina kello 15 tuulivoiman tuotanto oli keskimäärin alle sata megawattituntia ja pörssisähkön Suomen aluehinta 24,2 senttiä kilowattitunnilta.

Kaiken kaikkiaan hintojen on povattu kasvavan talvea kohti edettäessä ja säiden kylmetessä. Korkeimmalle pörssisähkön hinnat Suomessa nousevat, kun on kova pakkanen ja tyyntä.

Oikaisu 4.10.2022 kello 19.19: Nordpool ilmoittaa sähköpörssin hinnat Keski-Euroopan ajassa. Aiemmin artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että pörssisähkön hinta notkahtaa negatiiviseksi keskiviikkona kello 23, mutta Suomen aikaa muutos tapahtuu keskiyöllä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan