Lidlistä tuttu Lauri Sipponen siirtyy Laitilan johtoon – näin hän kommentoi VR-potkujaan

VR:n toimitusjohtajan tehtävistä pikapotkut keväällä saanut Lauri Sipponen aloittaa Suomen neljänneksi suurimman panimon toimitusjohtajana marraskuussa.

Lauri Sipponen kertoo, että keväällä ”VR:ssä syntyi sisäinen erimielisyys asioista”. Lopputuloksena Sipponen sai potkut.

6.10. 12:30

Pienpanimo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Lauri Sipponen.

Suomen Lidlin pitkäaikaisena toimitusjohtajana tunnettu Sipponen irtisanottiin huhtikuussa VR Groupin toimitusjohtajan tehtävistä vain kahdeksan kuukauden pestin jälkeen.

Sipponen aloittaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajana 1. marraskuuta.

”Uudessa tehtävässä yhdistyy vanhan kokemuksen hyödyntäminen ja itselle uuden oppiminen ympäristössä, jonka tunnen. Yhtiö on tehnyt yli neljännesvuosisadan pitkäjänteistä työtä brändin ja tekemisen kehittämisestä, mitä suuresti arvostan”, Sipponen sanoo.

”Leipäpapin virkaa ei tee mieli ottaa vastaan, vaan koen tärkeänä intohimon ja innostuksen aiheeseen, ja se toteutuu tässä.”

Vuonna 1995 perustettu Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on Sipposelle tuttu, sillä hän on istunut yhtiön hallituksessa kahteen otteeseen vuosina 2020–21 ja uudestaan kuluvan vuoden keväästä alkaen.

Katko hallitusjäsenyydestä johtui VR:n toimitusjohtajapestistä, jonka aikana Sipponen vähensi hallitustyötään.

Sipponen on yhä niukkasanainen kevään tapahtumista VR:ssä.

”VR:ssä syntyi sisäinen erimielisyys asioista, ja sen johdosta hallitus irtisanoi sopimukseni. Kyse oli sisäisestä väännöistä, ja sen enempää en halua ottaa asiaan kantaa”, Sipponen sanoo puoli vuotta erikoisten tapahtumien jälkeen.

Sipposen potkuihin liittyi tiedotussotku VR:ssä, joka ensin tiedotti hänen irtisanoutuneen.

”Harmin paikka. Olin motivoitunut jatkamaan muutoksia, joita VR:n hallitus silloin pyysi minua lähtemään toteuttamaan. Koin sen harmillisena, että tämä matka keskeytyi.”

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on Suomen suurin pienpanimo ja neljänneksi suurin panimo Hartwallin, Sinebrychoffin ja Olvin jälkeen. Laitilan tunnetuimpia omia tuotteita ovat Kukko-oluet ja Oiva-siiderit.

Pienpanimot ovat toipumassa vaikeasta korona-ajasta. Ravintolarajoitukset siirsivät panimotuotteiden myyntiä vähittäiskauppoihin. Pienpanimoiden myynti kärsi, koska niiden tuotteita myydään etenkin ravintoloissa.

Pienpanimo määritellään laissa panimoksi, joka tuottaa kalenterivuoden aikana korkeintaan 15 miljoonaa litraa olutta.

Alan näkymiä varjostavat kuluttajaluottamuksen heikentyminen sekä raaka-aineiden ja pakkausten hintojen nousu.

Sipposen tulevan tehtävän paikalta siirtyy syrjään Laitilaa 25 vuotta johtanut Rami Aarikka. Hän on yhtiön toiseksi suurin osakkeenomistaja ja jatkaa yhtiön hallituksessa. Sipponen kertoo, että idea ”kapulanvaihtoon” tuli Aarikalta, jonka pohjatyötä hän aikoo jatkaa.

”Yhtiössä on potentiaalia vahvistaa olemassa olevaa ja luoda uutta, kuten investointeja, laajentamista tai yrityskauppoja.”

Sipponen aikoo hyödyntää Laitilassa Lidl-kokemustaan. Lidl kasvoi Sipposen johdolla varteenotettavaksi toimijaksi Suomen keskittyneillä vähittäiskaupan markkinoilla.

”Laitilan rooli aktiivisena haastajana korostuu jatkossa. Vahvat haastajat piristävät ja kasvattavat yleensä koko toimialaa”, Sipponen sanoo viitaten Lidliin.

Se tarkoittaa uusia tuotteita markkinoille, kuten alkoholittomia panimotuotteita ja makuvesiä, joita alalla kutsutaan lisäarvovesiksi.

Laitilan liikevaihto oli viime vuonna noin 23 miljoonaa euroa, kun Suomen kolmen suurimman panimon liikevaihdot kohoavat satoihin miljooniin euroihin.

”Kaula kolmanneksi suurimpaan panimoon on suuri, eikä meillä ole tavoitteena kasvaa isommaksi kuin joku muu. Meillä on kuitenkin varaa kiriä ylöspäin”, Sipponen sanoo.

Pienpanimoiden kasvuintoa on sanottu hillitsevän myös alan verotuki. Mitä isommaksi pienpanimon tuotanto kasvaa, sitä pienemmäksi sen tuotteiden alkoholiveroalennus kutistuu.

”Emme ole kahlehdittu pienpanimolain rajoihin. Heilahdamme rajojen yli, jos tilanne niin vaatii. Toki se vaatii laskentaa, mikä kannattaa taloudellisesti ja mikä ei.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan