Asuntolainojen korkojen raju nousu vaihtui vuoden kovimpaan pudotukseen

Vuoden euriborin ripeä nousu on pysähtynyt. Nyt korot putoavat vuoden nopeinta vauhtia.

Asuntolainojen viitekorot nousivat loppukesästä ja alkusyksystä todella ripeästi. Nyt kiivas nousu on pysähtynyt.

5.10. 14:21 | Päivitetty 5.10. 15:23

Asuntolainojen viitekorot ovat kääntyneet laskuun viikkoja kestäneen yhtäjaksoisen nousun jälkeen. Suomen käytetyin viitekorko, 12 kuukauden euribor on painunut 2,363 prosenttiin.

Vielä viikko sitten korko oli yli 2,6 prosentissa. Viikkonotkahdus on kuluvan vuoden suurin.

Asiaan kiinnitti huomiota keskiviikkona myös asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus.

”Hiljainen hetki kaikille 27.9.2022 korontarkistuspäivään osuneille asuntovelallisille”, Brotherus kirjoitti Twitterissä.

Viitekorko on asuntovelallisen kannalta tärkeä tieto, sillä lainanottajan asuntolainan lopullinen korko määräytyy henkilökohtaisen marginaalin ja viitekoron perusteella.

Nykyinen korkojen lasku on hämmentävä, sillä vielä viime viikolla Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi HS:lle, että vuoden euribor voi nousta piakkoin yli kolmen prosentin.

”Jos korot jatkavat nousua tällä tahdilla, en sulkisi pois vaihtoehtoa, että näemme lokakuussa kolmosella alkavia noteerauksia kahdentoista kuukauden euriborille. Kolme prosenttia voi mennä rikki ensi kuun aikana, jos euroalueen inflaatio on odotuksia suurempaa ja Euroopan keskuspankki joutuu reagoimaan siihen”, Hirvonen sanoi 28. syyskuuta julkaistussa uutisessa.

Mikä sitten on saanut korot yhtäkkiseen laskuun? Yksi selittäjä löytynee taantumapelosta. Myös esimerkiksi maakaasun, öljyn ja sähkön futuurihinnat ovat pudonneet reilusti kesän huipustaan.

Tähän suuntaan kallistuu Twitterissä myös Brotherus.

”Keskiössä markkinoiden spekulaatiot EKP:n (ja muiden keskuspankkien) maltillisemmista koronnostoista H1 2023. Miksi korot nousisivat hitaammin? 1. Energian hinta laskenut (maakaasu edullisinta heinäkuun jälkeen, öljy edullisinta kevään jälkeen) ja 2. talouskasvu heikentynyt”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Nykyinen heilunta kuvaa hyvin markkinoiden epävarmuutta euribor-korkojen kehityksestä, koska nykyinen taloustilanne euroalueella puoltaa sekä korkeita että matalia korkoja.

Esimerkiksi OP-ryhmän syyskuun talousnäkymäkatsauksen mukaan markkinakorkoja ajaa yhtäältä ylöspäin euroalueen korkeaksi kohonnut inflaatio, johon Euroopan keskuspankki (EKP) joutuu reagoimaan ohjauskorkoja nostamalla.

Toisaalta euroalueen heikot talousnäkymät voivat saada EKP:n keskeyttämään koronnostoputkensa. EKP:n päättäjät ovat kuitenkin toistaiseksi viestineet aikovansa jatkaa koronnostoja kasvaneesta taantumauhasta huolimatta.

Korot nousivat elokuun alusta syyskuun loppuun lähes yhtäjaksoisesti. Vuoden euribor oli elokuun alussa 0,942 prosenttia, 27. syyskuuta korko oli kivunnut jo 2,625 prosenttiin.

Vuoden euribor nousi huhtikuussa yli nollan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan