FT: Wall Streetin stressitaso on huipussaan, ja se voi johtaa markkina­onnettomuuteen – ”Joku satuttaa itseään”

Amerikkalaissijoittajat ovat huolissaan, että osake- ja muut markkinat eivät toimi normaalisti.

Osakkeet kääntyivät Yhdysvalloissa keskiviikkona laskuun alkuviikon nousun jälkeen.

5.10. 17:34

Yhdysvaltalaiset sijoittajat ovat yhä etenevässä määrin huolissaan häiriöistä eli stressistä rahoitusjärjestelmässä, kun osakkeet, korot ja valuutat sahaavat voimakkaasti vuoron perään.

Esimerkiksi tällä viikolla osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa ensin maanantaina ja tiistaina todella ripeää vauhtia. Keskiviikkona pörssin ensimmäisen tunnin aikana alkuviikon nousu näytti vaihtuvan parin prosentin pudotukseen.

Yhdysvaltain valtionvarainministeriön rahoitustutkimuksen osaston OFR:n markkinastressiä mittaava indeksi on noussut korkeimmilleen sitten vuoden 2020 toukokuun, jolloin koronapandemia aiheutti tuhoja rahoitusmarkkinoilla, kertoo brittilehti Financial Times (FT).

OFR:n indeksi on nyt 3,1 pisteessä eli korkeimmillaan lähes kahteen vuoteen. Indeksi on nollassa silloin, kun markkinat toimivat normaalisti.

Myös amerikkalaisen Bank of American keräämän indeksin mukaan markkinoiden volatiliteetti on tällä hetkellä korkeimmillaan sitten vuoden 2020 korona-ajan.

Samaan aikaan tilanne Yhdysvaltain valtionlainojen ja yrityslainojen markkinoilla sekä rahamarkkinoilla on kiristynyt. Korkoja ovat Yhdysvalloissa nostaneet keskuspankki Fedin isot koronnostot.

Yhdysvaltain nousevat korot ja taantumauhka on saanut aikaan myyntiaallon markkinoilla. Ne ovat myös vahvistaneet Yhdysvaltain dollaria.

Lisäksi Euroopan keskuspankin ja Englannin keskuspankin sekä Britannian hallituksen hylkäämät veronalennukset ovat lisänneet heiluntaa sijoituskohteiden hinnoissa.

Financial Timesin haastatteleman Nomuran strategin Charlie McElligottin mukaan markkinatapahtumien vauhti ympäri maailmaa on nyt todella huima.

”Se on ilmiselvä neon swan [mainosvalojoutsen], joka kertoo meille, että olemme selvästi markkinaonnettomuus-tasolla”, MCElligott sanoi FT:ssä.

Neon swan tarkoittaa markkinaslangissa tapahtumaa, joka on käsittämättömän harvinainen, suunnattoman tärkeä ja sokaisevan ilmiselvä.

Myös hedge-rahasto Weiss Multi-Strategy Advisersin varasijoitusjohtaja Michael Edwards sanoi FT:n haastattelussa, että ”joku satuttaa itseään” nykyisen markkinatilanteen seurauksena.

Markkinastressin kohoaminen tarkoittaa, että rahoitusmarkkinat eivät toimi siten kuten niiden pitäisi. Yhtiöt eivät saa helposti rahoitusta, osakkeiden myyminen ja ostaminen on vaikeutunut, sijoituskohteiden hinnat vaihtelevat rajusti ja sijoittajat eivät ole halukkaita ottamaan riskiä.

Markkinaolosuhteet ovat FT:n mukaan heikentyneet koko vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina stressin lisääntyminen on tullut näkyväksi ennen kaikkea osakemarkkinoilla.

Näistä näkyvin esimerkki on ollut vaikeudet ohjelmistoyhtiö Citrixin oston rahoituksessa. Pankit joutuivat pitämään omassa taseessaan 6,5 miljardin dollarin velat, koska ne eivät löytäneet halukkaita velkasijoittajia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan