Öljynviejä­maat sopivat kahden miljoonan tynnyrin leikkauksesta tuotantoon

Saudi-Arabia ja Venäjä haluavat vähentää tuotantoa, jotta öljyn hinnan lasku pysähtyisi.

Kalliimman öljyn odotetaan vauhdittavan entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

5.10. 18:02 | Päivitetty 5.10. 20:56

Johtavat öljynviejämaat sopivat keskiviikkona kahden miljoonan tynnyrin eli barrelin vähennyksestä päivittäiseen raakaöljyn tuotantoon, kertoivat uutistoimistot AFP ja Bloomberg.

Öljynviejämaiden järjestö Opec ja kymmenen järjestön ulkopuolista öljyntuottajamaata olivat koolla Wienissä päättämässä tuotantomääristä.

Päätös oli odotettu, sillä kaksi suurinta tuottajaa eli Saudi-Arabia ja Venäjä haluavat kumpikin vähentää tuotantoa, jotta öljyn hinta lähtisi taas nousuun.

Kalliimman öljyn ennakoidaan vauhdittavan entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hintojen noususta hyötyy myös Venäjä, jonka öljyvientiä yritetään länsimaissa rajoittaa.

Raakaöljyn hinta ponnahti Venäjän hyökkäyssodan alussa yli 140 dollariin tynnyriltä mutta laski sittemmin noin 90 dollariin. Hintoja on painanut huoli kysynnän laskusta ja odotus maailmantalouden ajautumisesta taantumaan.

Odotus mittavasta leikkauksesta nosti markkinahintoja päätöstä odoteltaessa. Pohjois-Amerikan viitelaatu WTI kallistui kahden päivän aikana jo yhdeksän prosenttia. Viitelaatu Brentin tynnyrihinta oli myös nousussa ja keikkui keskiviikkona 92 dollarin vaiheilla.

Opec+, eli Opecin 13 jäsentä ja kymmenen ulkopuolista öljyntuottajamaata vähensivät keväällä 2020 tuotantoa lähes 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä, kun koronapandemia hyydytti maailmantalouden ja raakaöljyn kysynnän.

Tuotantokiintiöitä nostettiin entiselle tasolleen tänä vuonna, mutta kaikki tuottajamaat eivät ole kyenneet tuottamaan kiintiöidensä sallimaa määrää. Se merkitsee, että todellinen tuotannon leikkaus on jäämässä pienemmäksi.

Öljyä ostavat maat ovat peränneet tuottajamailta tuotannon kasvattamista, mutta vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kävi henkilökohtaisesti Saudi-Arabiassa kesällä vetoamassa suuremman tuotannon puolesta, mutta ei saanut vastakaikua.

Kalliimpi öljy voi kampittaa demokraattien vaalikampanjaa ennen marraskuun välivaaleja Yhdysvalloissa.

Täsmennetty 5.10.2022: Opec on öljynviejämaiden järjestö. Aiemmin järjestöön viitattiin öljyntuottajamaiden järjestönä.

Muokattu 5.10.2022 kello 20.56: Lisätty alkuun täsmennys, että tynnyri-sanalla viitataan barreliin.