Tuhannet menettäneet Suomessa luottotietonsa maksamattomien sähkölaskujen takia

Asiakastiedon mukaan maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut tänä vuonna 18 prosentilla.

Kasvavat energiakustannukset lisäävät kotitalouksien riskejä. Kuvassa Oomi Energian sähkölasku elokuulta 2022.

6.10. 10:38 | Päivitetty 6.10. 13:53

Maksamattomat sähkölaskut ovat alkaneet näkyä jo maksuhäiriötilastoissa, kertoo Asiakastieto tiedotteessaan.

Vaikka maksuhäiriömerkintöjen määrä on Asiakastiedon tilastojen mukaan pienentynyt tänä vuonna, yleinen talouden epävarmuus ja kasvavat energiakustannukset lisäävät kotitalouksien riskejä.

”Jo nyt näemme tilastoissa merkkejä siitä, että energia- ja polttoainelaskut tuottavat ihmisille vaikeuksia. Tänä vuonna maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut 18 prosentilla”, sanoo Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi tiedotteessa.

Tieto selviää kuluttajille rekisteröidyistä velkomustuomioista, joissa velkojana oli sähköyhtiö.

”Sähkölaskut tulevat todennäköisesti olemaan korkeimmillaan tammi–helmikuussa 2023, joten niistä voidaan odottaa piikkiä maksuhäiriöihin ensi keväänä.”

Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneita maksihäiriömerkintöjä on tullut kuluvan vuoden aikana noin 6 000, Kauppi kertoo HS:lle.

Häiriömerkinnät ovat kerääntyneet osin samoille henkilöille, sillä Kauppi sanoi STT:lle, että maksuhäiriömerkintöjä on noin 4 000 henkilöllä.

Hallitus on luvannut tukea suurten sähkölaskujen kanssa painivia kansalaisia muun muassa verovähennyksin. Pienituloisille hallitus taas on esittänyt sähkötukea.

”Kotitalousvähennys ja sähkötuki saattavat tulla maksuun takautuvasti. Siksi vaikeuksissa olevien kuluttajien kannattaa ajoissa ottaa yhteyttä velkojiin, kuten sähköyhtiöihin, ja pyrkiä sopimaan maksuehdoista, jotta vältytään turhilta perintätoimilta ja pahimmillaan maksuhäiriöltä”, Kauppi sanoo tiedotteessa.

Lähes 11 000 henkilön kaikki maksuhäiriömerkinnät poistuvat joulukuussa, Asiakastieto kertoo.

Tuolloin luottotietolaki muuttuu niin, että maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun rekisterinpitäjälle on tullut tieto siitä, että velka on maksettu.

Alla olevilla laskureilla voit arvioida, oletko oikeutettu tammikuussa voimaan tulevaan sähkön kotitalousvähennykseen tai pienituloisille suunnattuun sähkötukeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita