Bloomberg: Liz Trussin kauden alku pyyhki 300 miljardia puntaa Britannian markkinoilta

Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin ensimmäinen kuukausi ei hemmotellut sijoittajia.

Liz Trussin hallituksen minibudjetti sai markkinat kaaokseen syyskuun lopussa.

6.10. 16:58

Britannian uudeksi pääministeriksi syyskuun alussa ryhtynyt Liz Truss ja hänen hallituksensa ovat edenneet alkumetrinsä markkinamyllerryksessä.

Maan osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilta on pyyhkiytynyt yhteensä ainakin 300 miljardia puntaa eli noin 340 miljardia euroa Trussin hallituksen ensimmäisen kuukauden aikana, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Lontoon pörssin Ftse 100 -indeksi on Bloombergin laskelmien mukaan menettänyt noin 77 miljardia puntaa sitten pörssin sulkeutumisen 2. syyskuuta. Tuo perjantai oli viimeinen pörssipäivä ennen kuin Trussin hallitus aloitti.

Britannian finanssimarkkinat ajautuivat suorastaan kaaoksen partaalle viime viikolla. Sykäyksen antoi tuoreen valtiovarainministerin Kwasi Kwartengin minibudjetti, jossa luvattiin leikata veroja ja lisätä valtion menoja tulevina vuosina.

Englannin punnan dollarikurssi romahti kahdeksan prosenttia parissa päivässä. Britannian 30-vuotisen valtionlainan korko nousi muutamassa päivässä 3,5 prosentista yli viiteen prosenttiin. Liikkeet olivat hyvin poikkeuksellisia.

Markkinakuohunnan pelasti lopulta Englannin keskuspankki, joka kertoi ostavansa Britannian valtionlainoja markkinoilta 65 miljardilla punnalla eli noin 74 miljardilla eurolla.

”Sijoittajilta saadun palautteen perusteella he näkevät Britannian mahdottomana sijoituskohteena niin kauan kuin tällainen hallituskaaos jatkuu”, sanoo investointipankki Liberum Capitalin strategi Joachim Klement kommentissaan Bloombergin mukaan.

Kaaos saikin Kwartengin tekemään historiallisen takinkäännön ja perumaan rikkaiden veroalen maanantaina. HS:n Britannian kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä totesi kommentissaan, että ”markkinat säikähtivät niin minibudjetin sisältöä kuin myös tapaa, jolla se toissa viikon perjantaina julkistettiin”. Arvostelijoiden mukaan minibudjetti rakennettiin liian vähäisellä valmistelulla, keskustelulla ja konsultoinnilla.

Sekä Ftse 100 -indeksi että punta ovat toipuneet jonkin verran sitten minibudjettikaaoksen. Tätä ei pidä tulkita luottamuksen osoituksena Britannian nykyhallitusta kohtaan, tuumii Principal Global -varainhoitoyhtiön päästrategi Seema Shah.

”Punnan nousu saattaakin kertoa meille sijoittajien uskosta siihen, että Truss ja Kwarteng voidaan palauttaa ruotuun”, Shah kertoi Bloombergille.

Lue lisää: Brittihallitus korjaili itse­aiheutettuja tuhoja, takin­kääntö auttoi ehkä hetkeksi

Lue lisää: Brittien eläkeyhtiöt olivat lähellä romahdusta tällä viikolla – Voisiko sama tapahtua Suomessa?

Lue lisää: Holtiton elvytys- ja verojen alennuspaketti voi viedä britit kuilun reunalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan