Argentiinassa inflaatio saattaa kiihtyä tänä vuonna yli 100 prosenttiin, arvioivat analyytikot

Jo pitkään talousongelmissa rypeneessä Argentiinassa vuotuinen inflaatio saattaa tänä vuonna kiihtyä yli 100 prosenttiin, arvioivat analyytikot kyselyssä.

Kansalaiset protestoivat Argentiinan heikkoa taloustilannetta Buenos Airesissa syyskuun lopulla.

7.10. 15:06

Inflaatio eli yleinen hintojen nousu on kuluvan vuoden aikana kiihtynyt hyvin nopeaksi useilla talousalueilla, ja esimerkiksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa talouskeskustelua ovat johdatelleet kesän ja syksyn ajan keskuspankkien ohjauskorkojen nostot, joilla paikoin kymmenen prosentin pintaan kiihtynyttä inflaatiovauhtia pyritään hidastamaan.

Vuosikymmeniä taloustilanteensa kanssa painineessa Argentiinassa hintojen vuosinousu on kuitenkin aivan eri tasolla.

Maan keskuspankin torstaina julkistaman analyytikkokyselyn mukaan maan vuosittainen inflaatiovauhti voi kiihtyä vielä tämän vuoden aikana 100,3 prosenttiin, mikä on 5,3 prosenttiyksikköä edellistä ennustetta enemmän. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyselyn mukaan ensi vuoden inflaatiovauhdin odotetaan olevan 90,5 prosenttia, kun edellisessä ennusteessa sen odotettiin olevan 84,1 prosenttia.

Elokuussa Argentiinan vuosittainen inflaatiovauhti oli 79 prosenttia, mikä tarkoitti nopeinta tahtia 30 vuoteen.

Inflaation hillitsemiseksi ja maan heikon valuutan vahvistamiseksi Argentiinassa on tänä vuonna nostettu runsaasti myös korkoja.

Argentiinan keskuspankki nosti Leliq-ohjauskorkoaan syyskuun puolivälissä kerralla 5,5 prosenttiyksiköllä, nostaen koron huimaan 75 prosenttiin. Koronnosto oli keskuspankin yhdeksäs tänä vuonna.

Valtavan vauhdikas inflaatio ja maan heikko taloustilanne saivat syyskuun lopulla ihmisiä kaduille protestoimaan maan hallituksen toimia.

Maa kärsii myös laajasta köyhyydestä. Virallisten tilastojen mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla maan väestöstä 36,5 prosenttia eli köyhyysrajan alapuolella, mikä oli vähemmän kuin viime vuoden jälkimmäisen puoliskon luku 37,3 prosenttia.