Bundesbank: EKP:n täytyy aloittaa taseen keventäminen lähitulevaisuudessa

Keskuspankkien taseet paisuivat pandemian aikaisen elvytyksen myötä. Saksan keskuspankin pääjohtaja Joachim Nagel sanoo, että velkakirjoista on alettava pian luopua.

Bundesbankin pääjohtaja Joachim Nagel poseeraa kultaharkkotapetin edessä keskuspankin tiloissa Frankfurtissa.

7.10. 22:12

Euroopan keskuspankin (EKP) täytyy alkaa keventää valtavaksi paisunutta tasettaan lähitulevaisuudessa, sanoo Saksan keskuspankin eli Bundesbankin pääjohtaja Joachim Nagel uutistoimisto Reutersin mukaan.

Rahapolitiikan kiristämisellä inflaatiota vastaan kamppaileva EKP lopetti arvopapereiden osto-ohjelmansa ennen tänä vuonna alkanutta korkojen nostoa. Heinäkuussa keskuspankki nosti ohjauskorkoja 0,50 prosenttiyksikköä ja syyskuun alussa 0,75 prosenttiyksikköä yrittäessään hillitä inflaatiota.

Euroopan suurinta taloutta edustavan keskuspankin pääjohtajan Nagelin mukaan EKP:n pitäisi siis keventää tasettaan ja luopua osto-ohjelmassa hankituista arvopapereista ja velkakirjoista.

Tiukkaa linjaa rahapolitiikassa suosivan Nagelin mukaan EKP:n täytyy seuraavien kokoustensa yhteydessä viestiä selkeästi, että keskuspankki pystyy selättämään villinä laukkaavan inflaation.

”Meidän täytyy toteuttaa rahapolitiikkaamme vankasti. Lähitulevaisuudessa eurojärjestelmän täytyy myös vähentää joukkovelkakirjalainojaan”, Nagel sanoo saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on jo todennut, että keskuspankki jatkaa koronnostoja kunnes ne saavuttavat tason, joka ei enää elvytä talouskasvua. Lagarde on vihjannut, että korkoja nostetaan lähiaikoina useasti.

EKP kevensi rahapolitiikkaansa viimeksi koronapandemian myötä railakkaasti. Keskuspankki kasvatti rahan tarjontaa ostamalla markkinoilta arvopapereita historialliseen tahtiin.

EKP:n tavoitteena on saada inflaatiovauhti hidastumaan kahteen prosenttiin. Syyskuussa inflaatio kiihtyi euroalueella 10 prosenttiin. Ekonomistien ja keskuspankkiirien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio voimistui 6,1 prosenttiin. Elokuussa se oli 5,5 prosenttia.

Keskuspankin tehtävää hankaloittaa Euroopan taloutta runteleva energiakriisi. Rahapolitiikan voimakas kiristäminen voi ajaa talouden taantumaan, koska se vähentää yritysten investointeja ja kotitalouksien kulutusta.