Korkojen nousu vauhdittaa jo inflaatiota, hintojen nousu kiihtyi entisestään

Kuluneen vuoden hintojen nousu on ollut Suomessa poikkeuksellisen jyrkkää. Hintojen nousu alkoi käytännössä joulukuussa vuonna 2020.

Sähkön hinnan nousu on yksi eniten hintojen nousua kiihdyttävistä elementeistä.

14.10. 8:12 | Päivitetty 14.10. 8:31

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi syyskuussa Suomessa 8,1 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. Inflaation kiihtymiseen vaikuttivat eniten muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu.

Asuntolainojen korot ovat nousseet 40,5 prosenttia vuodentakaisesta. Tämä johtuu siitä, että vielä viime vuonna Suomessa yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor oli nollassa. Torstaina korko oli 2,661 prosenttia.

Ohjauskorkojaan nostamalla Euroopan keskuspankki on pyrkinyt hillitsemään euroalueella villinä laukkaavaa inflaatiota. Keskuspankin korkojen nosto heijastuu asuntolainojen korkoihin.

Sähkön hinta taas on noussut vuodentakaisesta 47,9 prosenttia. Energiaviraston mukaan koko maassa tarjolla olevien toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat ovat nousseet alkuvuoden 10–15 sentistä 40–45 senttiin kilowattitunnilta.

Määräaikaisten sopimusten kilowattituntihinta on pompannut tammi–syyskuussa 10 sentistä 30– 40 senttiin.

Elokuussa Suomen kuluttajahinnat olivat 7,6 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Heinä- ja kesäkuussa vuosimuutos oli 7,8 prosenttia. Inflaation lasku heinäkuusta elokuulle johtui muun muassa bensiinin hinnan lievemmästä noususta.

Sähkön ja korkojen lisäksi hintoja nostivat vuoden takaiseen verrattuna dieselin ja bensiinin kallistuminen. Hintojen nousua hillitsivät eniten reseptilääkkeiden halpeneminen.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,8 prosenttia, mikä johtui muun muassa sähkön kallistumisesta sekä asuntolainojen keskikoron noususta.

Euroalueella inflaatio kiihtyi syyskuussa jo kymmeneen prosenttiin. Suomen vastaava inflaatio oli syyskuussa 8,4 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita