Huoli kasvaa Yhdysvalloissa – Venäläisen öljyn hintakatto voi kostautua lännelle

Venäläisöljylle asetettava hintakatto etenee, mutta sen mahdolliset vaikutukset ovat epäselviä.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen puhui venäläisöljyn hintakaton tasosta keskiviikkona Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kokouksessa.

13.10. 10:31

Länsimaat kaavailevat venäläiselle öljylle hintakattoa, mutta Yhdysvalloissa osa hallinnon virkamiehistä on huolissaan pakotetoimen todellisista vaikutuksista.

Uutistoimisto Bloombergin virkamieslähteiden mukaan öljynviejämaiden viimeviikkoinen päätös päivätuotannon rajoittamisesta kahdella miljoonalla barrelilla voi heikentää hintakaton toivottuja vaikutuksia merkittävästi.

Hintakaton tarkoituksena on rokottaa Venäjän öljytuloja, mutta samalla pitää venäläistä öljyä tarpeeksi markkinoilla, jotta maailman­markkina­hinnat eivät lähde laukalle.

Öljynviejämaiden tuotantorajoitus tuo heiluntaa markkinoille ja osa virkamiehistä arvioi, että hintakatto voikin johtaa entistä rajumpaan hintojen nousuun.

Venäjä on uhannut, ettei se myy öljyä hintakattoa noudattaville tahoille. Venäjän uhkauksen toteutuminen on aiheuttanut kasvavaa huolta virkamiesten keskuudessa.

Venäjän varapääministeri Aleksander Novak sanoi öljynviejämaiden päätöksen jälkeen, että ”hintakatto luo erittäin huonon ennakkotapauksen ja osuu pääasiassa niihin, jotka sitä ovat asettamassa”.

Novakin mukaan Venäjä ei voi hyväksyä hintakattoa.

Silti monet valmistelussa mukana olevat näkevät hintakaton ”parhaana huonoista vaihtoehdoista” Venäjän sotakassan kutistamiseksi, kertoo Bloomberg.

Öljyn hintakatto on ollut poliittisesti hankala setvittävä. Euroopan unioni tekee asiassa yhteistyötä G7-maiden kanssa.

Länsimaat eivät toistaiseksi ole päässeet sopuun hintakaton suuruudesta, sanoi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kokouksessa keskiviikkona.

Yellenin mukaan venäläisöljyn viennille sopiva hintakatto voisi olla noin 60 yhdysvaltojen dollaria eli vajaat 62 euroa barrelilta. Tällöin Venäjän kannattaisi yhä jatkaa tuotantoa, mutta sen tuloja rajoitettaisiin.

Viime aikoina venäläisen raakaöljyn hinta on ollut noin 75 dollaria, kertoo uutistoimisto Reuters.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat lähtivät nousuun Opecin kokouksen edellä, koska tuotantorajoitusta osattiin odottaa. Sittemmin hinnoissa on nähty jo laskua.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta oli toukokuun lopussa liki 123 dollaria barrelilta, ja torstaiaamuna reilut 92 dollaria barrelilta. Yhdysvaltojen WTI-laadun hinta taas oli noin 87 dollaria barrelilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan