Monen sähkösopimus päättyy pian, ja tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja

Useimmat sähkönmyyjät ovat lopettaneet uusien määräaikaisten sähkösopimusten tarjoamisen kokonaan. Epävarmuus markkinoilla ajaa myyjiä pörssisähkösopimuksiin.

Pörssisähkösopimuksen solmivan kannattaa seurata sähkön hintakehitystä tarkasti ja ajoittaa kulutustaan halvempiin hetkiin.

13.10. 9:35 | Päivitetty 13.10. 11:49

Sähkösopimuksen uusijalle on nyt tarjolla enimmäkseen pörssisähkötarjouksia, tiedottaa Energiavirasto.

Taustalla on sähkömarkkinoiden epävarmuus. Sen vuoksi useimmat sähkönmyyjät ovat lopettaneet uusien määräaikaisten sähkösopimusten tarjoamisen kokonaan.

Energiaviraston mukaan neljäsosa kuluttajien tekemistä sähkösopimuksista on katkolla tänä vuonna.

Pörssisähkösopimuksessa hinta voi vaihdella paljonkin tunnista toiseen. Etuna on se, että asiakas voi itse ajoittaa sähkönkulutustaan edullisimmille tunneille.

Pörssisähkön mahdollinen pitkän aikavälin edullisuus perustuu juuri siihen, että asiakkaat pystyvät siirtämään sähkön kulutustaan vuorokauden aikoihin, jolloin sähkö on halpaa. Joskus pörssisähkö voi keikahtaa jopa negatiiviseksi, kuten viime viikolla.

Tästä syystä pörssisähköä ostavan kannattaa seurata sähkömarkkinoita aktiivisesti. Pörssisähkön hintoja voi tarkkailla kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta-sovelluksen kautta tai pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin sivustolta.

HS seuraa pörssisähkön hintakehitystä päivittäin tässä jutussa.

Lue lisää: Sähkön hinta kääntyy nousuun – HS:n grafiikka seuraa pörssi­sähkön hintaa reaali­ajassa

Pörssisähkö­sopimuksiin kuuluu yleensä kiinteä perusmaksu. Lisäksi sähköstä maksetaan verot ja energiayhtiöiden hintaan lisäämä marginaali, joka vaihtelee yhtiöittäin.

Energiaviraston mukaan pörssisidonnaisten sopimusten kuukausikohtaiset keskihinnat ovat tänä vuonna vaihdelleet 10–35 senttiin kilowattitunnilta.

Energiaviraston ylläpitämässä sähkön hintavertailussa on tarjolla vain kolme vuoden määräaikaista ja kaksi kahden vuoden määräaikaista sähkösopimustarjousta. Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta tarjoaa vain yksi myyjä.

Kyseessä ovat koko maassa tarjolla oleva sopimukset. Paikallisista sähkötarjouksista vaihtoehtoja löytyy hieman enemmän.

Energiaviraston mukaan suomalaisten kotitalouksien sähköstä maksamassa hinnassa on nyt poikkeuksellisen suuria eroja. Kaikki riippuu siitä, milloin sähkösopimus on tehty. Uusien sopimusten hinnat nousivat nopeasti alkusyksyllä.

Koko maassa tarjolla olevien toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat ovat nousseet alkuvuoden 10–15 sentistä 40–45 senttiin kilowattitunnilta. Osa myyjistä tarjoaa paikallisesti edullisempia sopimuksia, joiden hinnat ovat alimmillaan 20 senttiä kilowattitunnilta.

Uusien vuoden määräaikaisten sopimusten kilowattituntihinta on pompannut tammi–syyskuussa 10 sentistä 40 senttiin. Kahden vuoden määräaikaisten sopimusten hinta on noussut 10 sentistä hieman yli 30 senttiin.

Kotitalouksien sähköstä maksama keskihinta on noussut huomattavasti maltillisemmin kuin uusien sopimusten hinnat. Tilastokeskuksen mukaan alle 2 500 kilowattituntia vuodessa kuluttavien kotitalouksien sähkön keskihinta nousi tammi–elokuussa 8,8 sentistä 12,9 senttiin. Yli 15 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavissa talouksissa 7 sentistä 8,6 senttiin kilowattitunnilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan