Tutkimus: Asunto­laina­katto voi johtaa eriarvoistumiseen

Lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen.

Vattin tutkijoiden mukaan lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen rajoittamalla etenkin pienituloisimpien mahdollisuuksia hankkia omistusasunto.

13.10. 8:54

Asuntolainakatto on vähentänyt ensiasuntojen ostajien määrää, ilmenee Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) tutkimuksesta. Sen mukaan lainakatto on vähentänyt ensiasunnon ostajien määrää noin kahdeksalla prosentilla.

Etenkin keskimääräistä pienituloisempien kotitalouksien ensiasunnon ostaminen väheni voimakkaasti. Suurituloisten kohdalla vaikutusta ei juuri näkynyt.

Vattin tutkijoiden mukaan omistusasuminen on verotuksellisesti edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Siksi lainakatto voi vaikuttaa varallisuuden jakautumiseen rajoittamalla etenkin pienituloisimpien mahdollisuuksia hankkia omistusasunto.

Ensiasunnon ostajien lainakatto on 95 prosenttia asunnon arvosta. Muilla kuin ensiasunnon ostajilla lainakatto on tällä hetkellä 85 prosenttia. Tutkimus kattaa vuodet 2017 ja 2018, jolloin katto oli 90 prosenttia.

Asuntokaupat, joissa asuntolaina ylitti lainakaton, vähenivät voimakkaasti sen jälkeen, kun lainakatto otettiin käyttöön vuonna 2016. Lainakaton juuri ja juuri alittavat asuntolainat lisääntyivät. Ensiasunnon ostajat ottivat aiempaa pienempiä lainoja, mutta osa jätti ensiasunnon kokonaan hankkimatta.

Vastapainoksi asuntolainakaton avulla on onnistuttu hillitsemään kotitalouksien velkaantumista.

Suomessa noin 60 prosenttia kotitalouksista on omistusasujia.

Tutkimuksen tekivät Vattin erikoistutkija Sander Ramboer ja johtava tutkija Teemu Lyytikäinen sekä Vattista Suomen Pankkiin siirtynyt Essi Eerola.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan