Taantuma, inflaatio ja ennätys­vahva UPM – HS kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Metsäyhtiö UPM antoi torstaina positiivisen tulosvaroituksen, koska sen kolmannen neljänneksen tulos oli ennätysvahva.

14.10. 12:03

Taloustieteen Nobel pankkikriisien tutkijoille

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi myönnettiin maanantaina Ben Bernankelle, Douglas Diamondille ja Philip Dybvigille.

Heidän palkittiin pankkikriisien ja rahoitusmarkkinoiden kriisien tutkimuksistaan. Palkintoa kutsutaan taloustieteen Nobel-palkinnoksi.

Bernanke on Yhdysvaltojen keskuspankin entinen pääjohtaja, Diamond taloustieteen professori Chicagon yliopistossa ja Dybvig Washington-yliopistossa.

JP Morgan: Edessä voi olla ”kivulias” pörssiromahdus

Yhdysvaltalaisen jättipankin JP Morganin pääjohtaja Jamie Dimon arvioi, että Yhdysvallat ja maailmantalous voivat ajautua taantumaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Taantumaan viittaavia hälytyskelloja on nyt Dimonin mukaan useita, kuten laukalle lähtenyt inflaatio, korkojen odotettua kovempi nousu, rahapolitiikan kiristämisen odottamattomat vaikutukset sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden S&P 500 -indeksi on laskenut tänä vuonna runsaat 23 prosenttia.

Dimonin mukaan S&P 500 voi vajota ”helposti vielä 20 prosenttia” nykytasosta. Hän toteaa, että tuleva luisu olisi todennäköisesti ”paljon ensimmäistä kivuliaampi”.

Britannian keskuspankki tuli taas hätiin lainamarkkinoilla

Britannian keskuspankki kertoi laajentavansa velkakirjojen osto-ohjelmaansa ja ryhtyi ostamaan miljardeittain inflaatioon sidottuja valtion velkakirjoja markkinoilta tiistaista lähtien perjantaihin saakka.

Keskuspankin toimet ovat jatkoa markkinamyllerrykselle, joka alkoi Britannian tuoreen hallituksen julkistamasta minibudjetista syyskuun lopulla.

Tiedot veronkevennyksistä saivat punnan dollarikurssin romahtamaan, ja valtionlainojen korot heiluivat odottamattomasti.

IMF varoittaa: Pahin on edessä

Maailmantalouden näkymät ovat synkistyneet edelleen syksyn mittaan, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) tiistaina uudessa suhdanne-ennusteessaan.

Lähiajan näkymiä varjostaa etenkin Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota, elinkustannuskriisi sitkeiden ja laaja-alaisten inflaatiopaineiden takia sekä Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Ensi vuonna talouskasvun hidastuminen on IMF:n mukaan laaja-alaista. Pahimmassa tapauksessa valtiot, jotka vastaavat noin kolmannesta maailmantaloudesta, ovat vaarassa vajota taantumaan.

IMF:n pääekonomisti Pierre-Olivier Gourinchasin mukaan pahin on vielä edessä ja monille ihmisille vuosi 2023 tuntuu taantumalta.

Harvia aloittaa muutos­neuvottelut

Kiuasvalmistaja Harvia kertoi käynnistävänsä muutosneuvottelut henkilöstön vähennyksistä ja lomautuksista. Yhtiö haluaa sopeuttaa tuotantoaan, koska energian korkea hinta on muuttanut kuluttajien ostokäyttäytymistä.

Yhtiö arvioi, että henkilöstön vähennystarve olisi noin 20 henkilö­työvuotta. Tämän lisäksi yhtiö kertoo neuvottelevansa myös yli 90 päivän lomautuksista ja vuosilomajärjestelyistä.

Muutosneuvotteluiden piirissä on noin 210 henkilöä Suomessa. Yhtiö työllistää yhteensä noin 810 henkilöä.

Saksa ennustaa ensi vuodeksi taantumaa

Saksan kansantalous supistuu ensi vuonna 0,4 prosenttia ja kuluttajahinnat nousevat seitsemän prosentin tahtia, ennakoi maan hallitus virallisessa syysennusteessaan.

Talousministeri Robert Habeck sanoi, että Saksa käy parhaillaan läpi vakavaa energiakriisiä, joka uhkaa kehittyä talouden ja yhteiskunnan kriisiksi.

Ennusteessa Saksan talouteen ennakoidaan tälle vuodelle vielä 1,4 prosentin kasvua. Keskeinen syy talouden supistumiselle on Venäjän kaasutoimitusten loppuminen, arvioi talousministeriö.

Fedin pöytäkirjat: Hintojen nousu ei hidastu lepsuilla toimilla

Moni Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin päättäjistä on huolissaan siitä, ettei keskuspankki tee tarpeeksi inflaation hillitsemiseksi, käy ilmi keskuspankin syyskuisen kokouksen pöytäkirjoista.

Pöytäkirjoista selviää, että keskuspankin päättäjät korostavat ”liian vähäisten toimien olevan haitallisempia kuin liian kovien toimien” inflaatiovauhdin painamiseksi tavoitteisiin.

Kokouksessa painotettiin myös korkojen noston jatkamista hintojen nousun hidastamiseksi, ”vaikka työmarkkinoilla nähtäisiin hidastumista”. Näin ollen rahoitusolojen tiukentamista jatkettaisiin, vaikka se osuisi talouskasvuun.

Syyskuun korkopäätös oli jo kolmas kerta tänä vuonna, kun keskuspankki nosti ohjauskorkoaan kerralla 0,75 prosenttiyksikköä. Ennen kuluvaa vuotta yhtä suureen koronnostoon on turvauduttu vuonna 1994.

Nopea inflaatio ei hellittänyt vieläkään Yhdysvalloissa

Kuluttajahintojen kallistuminen pysyi Yhdysvalloissa syyskuussa edelleen poikkeuksellisen nopeana.

Työministeriön torstaina julkaisemien tietojen mukaan kuluttajahinnat kallistuivat viime vuoden syyskuusta 8,2 prosenttia ja edellisestä kuukaudesta 0,4 prosenttia. Keskuspankkien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatiovauhti oli syyskuussa 6,6 prosenttia. Elokuussa se oli 6,3 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat ennalta, että inflaatiovauhti olisi ollut syyskuussa 8,1 prosenttia ja pohjainflaatio 6,5 prosenttia.

Harvinaisen ripeä inflaatiovauhti aiheuttaa lisää painetta keskuspankille. Sen hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Blackrockin tulos heikkeni 16 prosenttia

Yhdysvaltalaisen varainhoitojätti Blackrockin tulos laski 16 prosenttia heinä–syyskuussa, kun markkinamyllerrys vähensi yhtiön varainhoitopalkkioita ja sen hoidossa olevan varallisuuden määrää.

Yhtiön nettotulos laski kolmannella neljänneksellä 1,4 miljardiin Yhdysvaltain dollariin (noin 1,4 miljardia euroa) viime vuoden lähes 1,7 miljardista dollarista.

Oikaistu tulos osaketta kohden painui 9,55 dollariin vuoden takaisesta 11,34 dollarista. Analyytikot odottivat oikaistuksi osakekohtaiseksi tulokseksi 7,07 dollaria.

Blackrockin tulos laski odotettua vähemmän, koska sen Ishares-nimisten pörssinoteerattujen rahastojen eli ETF-rahastojen kysyntä oli vahvaa.

UPM:n kolmas neljännes ennätysvahva

Metsäyhtiö UPM:n kolmannen neljänneksen tulos oli ennätyksellisen vahva, kun se onnistui tuotteiden myyntihintojen nostolla kompensoimaan kustannusten nousun.

Yhtiö kertoi torstaina positiivisessa tulosvaroituksessaan, että sen vertailukelpoinen liikevoitto parani heinä–syyskuussa 84 prosenttia 779 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 424 miljoonasta eurosta.

Yhtiö odottaa, että sen tuloksentekokyky jatkuu viime vuotta parempana ja koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousee viime vuodesta.

Yhtiön mukaan sen kaikki liiketoimintayksiköt menestyivät ”erinomaisesti” heinä–syyskuussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan