Ruoka kallistuu nyt ennätys­vauhtia, ja se näkyy erityisesti näissä elin­tarvikkeissa

Elintarvikkeiden hinta nousi syyskuussa 14,7 prosenttia edellisvuodesta. Vauhti on tällä vuosituhannella ennennäkemättömän kova.

Elintarvikkeiden hinta nousi syyskuussa 14,7 prosenttia edellisvuodesta.

14.10. 8:53 | Päivitetty 14.10. 10:01

Ruoan hinta on noussut Suomessa edellisvuoteen verrattuna vauhdilla koko vuoden, mutta syyskuussa elintarvikkeiden hintanousu kiihtyi täysin uudelle tasolle.

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hinta nousi syyskuussa peräti 14,7 prosenttia edellisvuodesta. Vauhti on tällä vuosituhannella täysin omissa lukemissaan. Esimerkiksi elokuussa elintarvikkeiden hinnat nousivat edellisvuodesta 12,2 prosenttia. Se oli jo selvästi vuosituhannen uusi ennätys.

Edellisen kerran ruoan inflaatio oli edes suurin piirtein yhtä nopeaa joulukuussa 2008. Tuolloin elintarvikkeiden hintojen vuosimuutos oli 11,3 prosenttia.

Etenkin jauhojen, munien, suurimoiden, voin ja kahvin hinta nousee vauhdilla. Esimerkiksi jauhot olivat syyskuussa lähes 46 prosenttia, munat 35 prosenttia ja kahvi noin 30 prosenttia edellisvuotta kalliimpia.

Ruoan hintanousu oli nopeaa myös elokuuhun verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeet kallistuivat elokuusta 2,3 prosenttia. Kuukausitasolla hintanousu on ollut vuoden 2015 jälkeen nopeampaa ainoastaan tämän vuoden toukokuussa.

Tuolloin ruoan hinta nousi huhtikuusta 2,7 prosenttia.

Tuoteryhmittäin tarkasteltuna elokuuhun verrattuna eniten kallistuivat kaali, voi, ruokamakkarat.

Kaalin hinta nousi elokuusta 11,4 prosenttia, voin 9 ja ruokamakkaroiden 7,8 prosenttia.

Toisaalta myös monet ruoat halpenivat elokuusta tuntuvasti. Esimerkiksi päärynöiden hinta putosi elokuusta 14,3 prosenttia, tuoreen kalan eli käytännössä lohen yli 10 prosenttia ja omenoiden noin 4,5 prosenttia.

Syyskuussa suomalaiset saivat myös sikäli myönteisiä uutisia, että esimerkiksi tuoreen kalan ja kahvin hintanousu hidastui selvästi.

Tuoreen kalan hintanousu oli kiivaimmillaan toukokuussa, jolloin hinta nousi lähes 50 prosenttia toukokuuhun 2021 verrattuna. Syyskuussa hintanousu oli hieman yli 21 prosenttia.

Kahvi kallistui viime vuoden lopussa ja alkuvuodesta vieläkin jyrkemmällä kulmakertoimella. Maaliskuussa kahvi oli jo 51,7 prosenttia edellisvuotta kalliimpaa.

Sittemmin hintanousu on hidastunut myös kahvin kohdalla, joskaan ei yhtä jyrkästi kuin tuoreen kalan. Syyskuussa kahvi oli noin 30 prosenttia edellisvuoden syyskuuta kalliimpaa. Elokuusta kahvin hinta putosi 2,6 prosenttia.

Kokonaisuudessaan Suomen inflaatiovauhti kiihtyi syyskuussa Suomessa 8,1 prosenttiin. Inflaation kiihtymiseen vaikuttivat eniten muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu.

Elokuussa Suomen kuluttajahinnat olivat 7,6 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Heinä- ja kesäkuussa vuosimuutos oli 7,8 prosenttia.

Asuntolainojen korot ovat nousseet 40,5 prosenttia vuodentakaisesta. Tämä johtuu siitä, että vielä viime vuonna Suomessa yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor oli nollassa. Torstaina korko oli 2,661 prosenttia.

Ruoan hintanousu on vaikuttanut jo suomalaisten kulutuskäytökseen. Myös kaupat ovat vastanneet hintanousuun asettelemalla omia halpismerkkejään tarjolle entistä enemmän.

Esimerkiksi Keskolla halpamerkki K-menun myynti on kasvanut tänä vuonna reilut 10 prosenttia.

”Tuotteiden esille paneminen ja valikoimissa oleminen on lisääntynyt. Asiakastutkimuksissa olemme saaneet viestiä, että hinta kiinnostaa”, sanoi Keskon valikoimajohtaja Harri Hellman HS:lle lokakuun alussa julkaistussa uutisessa.

S-ryhmän mukaan hintojen nousu näkyy nyt niin, että asiakkaat etsivät tuotteista aktiivisesti edullisinta tuotetta.

”Esimerkiksi juustoissa ja lihatuotteissa asiakkaat valitsevat nyt herkemmin edullisemman vaihtoehdon”, kirjoitti SOK:n päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho HS:lle lokakuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan