Markkinatilanne heikkenee Kiinassa, Kone antoi tulosvaroituksen

Kone heikentää näkymiään koko vuoden tuloksesta ja liikevaihdosta.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

14.10. 9:10

Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone on julkistanut tulosvaroituksen. Suomalainen pörssiyhtiö laskee tämän vuoden liikevaihdon ja oikaistun liikevaihdon näkymiään.

Tulosvaroitus johtuu Koneen mukaan Kiinan markkinaympäristön heikkenemisestä. Koneen mukaan Kiinan likviditeettirajoitukset vaikuttivat merkittävästi rakennusaktiviteettiin. Lisäksi koronavirukseen liittyvät rajoitukset lisäävät epävarmuutta.

Myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on odotettavissa hitaampaa kehitystä rakennustyömailla, mikä vähentää uusien laitteiden toimituksia vuoden lopulla.

Koneen mukaan sen tulosta rasittaa myös kustannusten nousu. Kolmannen neljänneksen toimituksia heikensi komponenttien puute, mutta komponenttien saatavuuden odotetaan paranevan vuoden loppua kohden.

Kone arvioi liikevaihtonsa laskevan tänä vuonna vertailukelpoisin valuuttakurssein 1–4 prosenttia viime vuoden liikevaihtoon verrattuna. Aiemmassa ohjeistuksessa arvio oli, että liikevaihto supistuisi kehnoimmillaan prosentin ja parhaimmillaan kasvaisi kolme prosenttia.

Yhtiö arvioi oikaistun liikevoiton olevan 1 010–1 090 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät lokakuun 2022 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan liikevoittoon noin 80 miljoonan euron positiivinen vaikutus. Aiemmin arvio oli 1 130-1 210 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun tasolla.

Uusi ohjeistus edellyttää, että koronarajoitukset Kiinassa eivät heikennä Koneen toimituskykyä vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Luvut voivat siis olla huonompia, mikäli rajoitukset laajenevat tai tiukentuvat niin, että niillä on vaikutusta toimituksiin.

Kone kuitenkin kertoo, että palveluliiketoiminnan kehitys jatkui Kiinan ulkopuolella vahvana kolmannen vuosineljänneksen aikana. Lisäksi uusien laitteiden liiketoiminnan kysyntä ja hinnoittelu kehittyivät odotusten mukaan.

Kone kertoo sen saatujen tilausten vuoden kolmanneksella neljänneksellä supistuneen 2,5 prosenttia edellisvuodesta 2 155,5 miljoonaan euroon. Alustavien lukujen pohjalta oikaistu liikevoitto supistui 6,3 prosenttia 305,8 miljoonaan euroon ja liikevaihto kasvoi 2 998,2 miljoonaan euroon.

Kone julkistaa varsinaisen osavuosikatsauksensa 27. lokakuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita