Tunnetut suomalaiset suuttuivat Elon Muskin Ukraina-kommenteista: ”Myyn Teslani”

Yritysmaailman vaikuttajista Mika Ihamuotila ja Jari Sarasvuo kertovat julkisesti haluavansa luopua Tesla-autoistaan Elon Muskin Ukrainan tilannetta koskevien kommenttien vuoksi.

Muun muassa Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila (vas.) ja liikemies Jari Sarasvuo ovat närkästyneet Elon Muskin Ukrainaa koskevista puheista. Kumpikin ilmoitti myyvänsä Teslansa (kesk).

14.10. 16:03

Useat tunnetut suomalaiset ovat suuttuneet tapaan, jolla miljardööri Elon Musk kommentoi Ukrainan tilannetta.

Autovalmistaja Teslan ja avaruusalalla toimivan SpaceX:n toimitusjohtaja Musk on esittänyt hanakasti ratkaisuja, joilla Venäjän hyökkäyssota voitaisiin lopettaa.

Hänen mukaansa miehitetyillä alueilla voitaisiin järjestää YK:n valvonnassa uudet vaalit, jossa asukkaat päättäisivät, haluavatko he asuinalueensa kuuluvan Ukrainaan vai Venäjään. Lisäksi Musk on ehdottanut Krimin pysymistä Venäjän hallussa ja Ukrainan lupaavan, ettei se koskaan hakeudu sotilasliitto Naton jäseneksi.

Aiemmin Musk on haastanut jopa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaksintaisteluun.

Lue lisää: Elon Musk haastaa Vladimir Putinin kaksin­taisteluun

Muskin kommentteja on ihmetelty laajasti ympäri maailmaa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen politiikan tutkija Ian Bremmer totesi Twitterissä Muskin kertoneen hänelle, että hän oli keskustellut suoraan Putinin kanssa ennen julkaisemaansa ehdotusta.

Monet tunnetut poliitikot ovat ottaneet kantaa Muskin kommentteihin ja pyytäneet tätä olemaan kommentoimatta geopoliittisia kysymyksiä, jos hän ei ole kunnolla niihin perehtynyt. Asiaan otti kantaa esimerkiksi entinen pääministeri ja nykyinen professori Alexander Stubb.

Musk kieltää puhuneensa puhuneensa Putinin kanssa Ukrainasta. Sen sijaan hän on aikaisemmin antanut SpaceX-yhtiönsä Starlink-satelliittijärjestelmän Ukrainan joukkojen käyttöön. Yhtiö käyttää satelliitteja, joilla verkkoyhteyden voi tuoda sellaisille alueille, joilla sitä ei saa muodostettua perinteisemmillä yhteyksillä.

Nyt SpaceX on pyytänyt Yhdysvaltain puolustusministeriöltä kymmenien miljoonien eurojen verran rahoitusta kuukausittain, tai se uhkaa lopettaa Starlinkin palveluiden tarjoamisen Ukrainan joukoille.

Ukrainaan on hankittu jopa 20 000 Starlink-laitteita. Uutiskanava CNN:n mukaan SpaceX:n tilastot näyttävät, että noin 85 prosenttia Ukrainassa sijaitsevista laitteista ovat rahoittaneet kokonaan tai osittain ulkopuoliset tahot.

Suomalaisista yritysmaailman johtajista Muskin ehdotuksia ja suhtautumista Venäjän aloittamaan sotaan on kommentoinut esimerkiksi Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila.

Hän vastasi Muskin Ukraina-ehdotukseen Twitterissä toteamalla olevansa pettynyt Muskiin ja tämä arviointikykyyn.

”Minä myyn Teslani”, Ihamuotila kirjoitti. Samaa totesi Twitterissä liikemies Jari Sarasvuo.

Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Kauppalehti ja Iltalehti.

HS tavoitteli Ihamuotilaa ja Sarasvuota kommenttia varten tuloksetta. Vielä ei ole tiedossa, ovatko Tesla-sähköautot tulleet todella myyntiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan