Xi lujitti valtaansa Kiinan johdossa, ja se ajoi osakkeet rajuun pudotukseen

Kiinan talous kasvoi odotuksia kovempaa, mutta Xi Jinpingin nimitykset eivät herätä markkinoilla luottamusta.

Kiinan koronatoimet iskivät talouskasvuun vuoden toisella neljänneksellä. Xi Jinpingin ja hänen tukijoidensa odotetaan jatkavan tiukkaa koronapolitiikkaa.

24.10. 10:06

Kiinan talouskasvu jatkuu odotettua vankempana, mutta kasvua uhkaavat maan tiukat koronatoimet, kiinteistömarkkinan hidastuminen ja taantuma maailmantaloudessa.

Kiinan bruttokansantuote (bkt) kasvoi heinä–syyskuussa 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä luvun odotettiin olevan 3,4 prosenttia, kun taas Bloombergin ekonomistikysely odotti 3,3 prosentin kasvua.

Kasvu kiihtyi huomattavasti vuoden toisesta neljänneksestä, jolloin bkt kasvoi vain 0,4 prosentin vauhdilla tiukkojen koronatoimien hidastamana.

Tiedot oli määrä julkaista jo 18. lokakuuta, mutta julkaisua lykättiin Kiinan kommunistisen puolueen kokouksen yli. Viiden vuoden välein järjestettävän kokouksen huipennukseksi paljastettiin odotetusti, että Kiinan johtaja Xi Jinping jatkaa tehtävässään kolmannelle kaudelle.

Maanantaina Kiinan osakemarkkinat ottivat talousluvut ja puoluekokouksen tulokset vastaan innottomasti. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi rojahti yli kuusi prosenttia. Teknologiayhtiöt Alibaba, JD.com ja verkkokauppayhtiö Meituan syöksyivät pörssissä yli 10 prosenttia.

Xin jatkaminen tehtävässään herättää huolta osakemarkkinoilla, koska hänen odotetaan pitävän päätöksissään ideologiaa talouskasvun edellä. Samalla myös koronarajoitusten odotetaan jatkuvan.

”Markkinoilla on huoli siitä, että koska valtaan valittiin niin paljon Xin tukijoita, hän voi nyt esteettömästi toteuttaa politiikkaa, joka ei ole markkinaystävällistä”, sanoo United First Partnersin Aasian-tutkimusta johtava Justin Tang Bloombergille.

Lue lisää: Xi Jinping historiallisesti jatkokaudelle, valtaosa puolueen sisäpiiristä vaihtoon

Toistaiseksi Kiinan teollisuus näyttää porskuttavan. Teollisuustuotanto kasvoi syyskuussa 6,3 prosenttia vuodentakaisesta päihittäen odotukset. Reutersin mukaan odotuksissa oli 4,5 prosentin kasvu.

Uhkakuvissa on esimerkiksi Kiinan kiinteistömarkkinan laskun jatkuminen. Heikkoja kohtia taloudessa ovat myös tiukkojen koronatoimien mahdollinen jatkuminen sekä kotimaan kysynnän ja viennin hidastuminen.

Kaupan myynti kasvoi syyskuussa 2,5 prosenttia, kun Reutersin mukaan kasvun ennakoitiin olevan 3,3 prosenttia. Vienti kasvoi 5,7 prosenttia vuodentakaisesta päihittäen odotukset, mutta kasvuvauhti oli hitainta sitten huhtikuun.

Kaikkiaan Kiinan talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia, mikä olisi heikoin suoritus vuosikausiin, kertoo Reuters. Virallinen kasvutavoite Kiinassa on 5,5 prosenttia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan