Osake­markkinoita voi odottaa vuosikymmenten laskukausi

Tunnettu riskirahastosijoittaja Boaz Weinstein ei näe taloudessa nopean toipumisen merkkejä.

Tokion pörssin Nikkei-indeksi romahti 1990-luvun alussa eikä ole vieläkään toipunut rysähdystä edeltäviin huippuihin. Ammattisijoittaja povaa vastaavaa länsimaisiin osakkeisiin.

24.10. 17:01

Kansainväliset osakemarkkinat voivat olla menossa kohti pitkittynyttä, jopa vuosikymmeniä kestävää laskukautta, sanoo Saba Capital -riskirahaston perustaja Boaz Weinstein talouslehti Financial Timesille (FT).

Vastaava, vuosikausia jatkunut karhumarkkina on tapahtunut Japanissa, jossa 1980-luvun lopun osakemarkkinoiden yliarvostus toi sijoittajille pahimmillaan 20–30 vuoden negatiiviset tuotot. Tokion pörssin Nikkei-indeksi on edelleen noin 30 prosenttia matalammalla tasolla verrattuna vuoden 1989 huippuihin.

”Olen hyvin pessimistinen. En näe valoa tämän tunnelin päässä”, Weinstein sanoo FT:lle.

Weinsteinin mukaan tällä kertaa pitkittyvän laskumarkkinan taustalla ovat keskuspankkien päätökset rahapolitiikan kiristämiseksi. Keskuspankit elvyttivät taloutta voimakkaasti koronapandemian aikana, jolloin myös osakemarkkinat nousivat rajusti. Elvytyksen loppuminen ja toimet inflaation hillitsemiseksi voivat pitkittää laskumarkkinaa.

”[Rahapolitiikan kiristäminen] tulee tuomaan kovaa vastatuulta sijoittajille.”

Weinsteinin mukaan ei ole näköpiirissä, että talouden hankalat ajat olisivat ohi nopeasti eli viimeistään muutaman vuosineljänneksen jälkeen.

”Ei ole syytä ajatella, että saamme pehmeän laskun tai lievän taantuman”, Weinstein sanoo.

Samaa povasi elokuussa HS Vision haastattelema salkunhoitaja Antti Bergholm.

”Edessä voi aivan hyvin olla jopa 15 vuoden nollatuottoinen jakso”, varainhoitoyhtiö Aristoi Capital Managementin perustaja ja toimitusjohtaja Bergholm sanoi tuolloin.

Yleensä suurimmat osakemarkkinoiden romahdukset liittyvät talouden kriiseihin ja luottamuksen katoamiseen. Alamäen alkaessa laskumarkkina myös yleensä kestää pitkään.

Kaikkiaan alamäki ja siitä toipuminen voi Bergholmin mukaan helposti viedä kuusi–seitsemän vuotta. Esimerkiksi it-kuplan puhjettua S&P 500 -indeksin paluu lähtötasolle kesti yli seitsemän vuotta ja finanssikriisissä yli viisi vuotta.

”Sijoittajan ei pidä kuvitella, että voi sijoittaa mihin tahansa, ja vain odottamalla riittävän pitkään, voi luottaa saavansa rahansa takaisin. Sijoitusmarkkinat eivät toimi niin”, Bergholm varoitti.

Lue lisää: Osakemarkkinoilla voi olla edessä jopa 15 huonoa vuotta – ”Nykypäivän sijoittajalle se voi kuulostaa uskomattomalta.”

Viimeisin iso ja pitkä alamäki nähtiin finanssikriisissä. Syksyllä 2007 alkanut kurssiluisu kesti puolitoista vuotta eli maaliskuuhun 2009 asti. Lasku alkoi vuotta ennen Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla käynnistyneen globaalin finanssikriisin kärjistymistä ja Lehman Brothersin kaatumista.

Laskumarkkinassakin on tietenkin mahdollista saada tuottoja osto- ja myyntiajoista riippuen: Jos on sijoittanut juuri huipputasoilla, kuten vaikka viime vuoden huippuhetkillä, voi odottavan aika olla pitkä.

Tällä hetkellä S&P 500 -osakeindeksi on laskenut vuoden alusta eli viimeisimmästä huipustaan reilut 21 prosenttia. Kolmessa vuodessa indeksi taas on noussut 26 prosenttia.

Nasdaq 100 -indeksi on laskenut vuoden alusta 30 prosenttia. Kolmessa vuodessa indeksi on kuitenkin kohonnut 47 prosenttia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan